Nocne hranie

Martina    25.11.2021, 13:04

Dobry den, moja dcerka ma necelych 6 mesiacov, je plne dojcena, zaspava vyhradne pri dojceni. V noci okolo 2.00-3.00 sa zvykne zobudit, ponuknem jej prsnik, nadojci sa, potom pusti prsnika zacne sa s nim hrat, natahuje bradavku, alebo mi taha pyzamo, zacne sa rozpravat a vískat, skratka robi to co cez den ked sa hraje a nechce zaspat niekedy aj 2 hodiny. Mam to brat tak ze jej to takto vyhovuje? Alebo nie je unavena? Neviem teraz ci ju mam davat spat vecer neskor, a hlavne ako sa mam chovat aby pochopila ze hrat sa nejdeme lebo je noc. Dakujem vam za vas cas.

Milá Martina,

situácia s nočným spánkom sa v priebehu života bábätka priebežne mení a dojčenie je jeden z faktorov, ktoré v tomto pomáhajú. Novorodenec napríklad nerozlišuje medzi dňom a nocou a toto sa postupne mení aj napríklad vďaka tomu, že v materskom mlieku sa smerom k večeru zvyšuje hladina melatonínu, ktorý pomáha spánku. 6-mesačné bábätká teda toto, čo popisujete, niekedy robia a neznamená to, že to tak bude stále. Nehovoriac o tom, že koncepcia jedného celistvého nočného spánku nie je niečo, čo sa deje všade na Zemi a napokon ani v našich podmienkach – slávy spisovateľ Goethe napríklad vo svojich dielach spomína prvý a druhý nočný spánok.

Nemá zmysel dávať bábätko spávať večer neskôr, ak je unavené a potrebuje ísť spinkať skôr. Pomáhajte bábätku večer so zaspatím podľa jeho únavy. Odporúčame vám večer ísť spať spolu s ním, aby ste potom jednoduchšie zvládali, ak sa v noci zobudí a nezaspí znova. Ak je to možné, zdriemnite alebo ľahnite si s bábätkom aj pri denných spánkoch, aby ste v noci mali viac energie.

Prečítajte si aj ďalšie naše tipy a vysvetlenia k nočnému spánku bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne hranie