Hryzenie starsieho dietatka - tandemove dojcenie

Monika    24.02.2013, 21:14

Dobry den, dojcim tandemovo dve deti, starsi syn ma skoro 2,5 roka a mladsia dcerka ma 5 mesiacov. Obaja nepoznaju cumel ani flasu. Starsi pije okrem MM iba vodu z obycajneho pohara. Davala som mu obcasne v minulosti pit vodu z flase Rajec s tym spatnym ventilom (ked sme boli napr v aute, aby vsetko neoblial), ale aj to sme vzhladom na nas problem uplne zrusili. Minimalne 2 mesiace ma hryzie pri dojceni. Je to ukrutna bolest. Ale problemom je, ze to nie je klasicke hryzenie. Je spravne asymetricky prisaty, ale on si jednoducho prilis silno o mna oprie horne zuby. Normalne si ich aj po kratkom dojceni mozem na prsniku spocitat - odtlacia sa kludne az po trojky, poriadne do hlbky a do fialovej farby. Robi to v bdelom stave, pri zaspavani aj zo sna. Pri zaspavani a v noci je to uplny des. Nerobi to podla mna naschval, vysvetlujeme si to, opakovane sa snazime, obaja placeme, ked uz to nemozem vydrzat. Zuby si o mna oprie uz skoro kazde dojcenie uplne od zaciatku a tak saje, ked zaspava tak ich este silnejsie zacne pritlacat. Nepomaha ani stlacanie prsnika, ani vytahovanie prsnika z ust. Mliecka mam dost, aj nadprodukciu, ale tym by to byt nemalo, oproti prvym mesiacom je to uz vyrazne lepsie a vtedy nehryzol. Urcite mam aj candidu (uzivam candistop, citrovital), uzivala som tyzden aj diflucan na preliecenie, takze ta candida bolest asi este znasobuje. Deticky mali candidu potvrdenu pediatrickou a boli sucasne so mnou preliecene diflucanom. Nie je to urcite ani ziarlenie na mladsiu sestricku, boli sme vsetci spolu aj v porodnici a berie ju ako uplnu samozrejmost a neoddelitelnu sucast. Prosim pomozte, lebo na mna uz manzel tlaci, aby som ho odstavila a to nie som ochotna, som rozhodnuta umoznit synovi prirodzene odstavenie, ale tu bolest uz dlho nevydrzim. Vopred dakujem za pomoc.

Milá Monika,

nemáme pre vás nejakú zázračnú radu. Niektoré staršie deti toto robia a vacsinou preto, že v skutočnosti ani veľmi nepijú, ale majú len prsník v puse, pri pití by sa toto totiž nemohlo diať. Nie je jednoduché im vysvetliť, čo presne sa deje, špeciálne, ak to robia aj pri zaspávaní alebo počas spánku. Vačšinou to prejde samo, hoci, ako dlho to bude trvať nie je jednoduché povedať. Celé riešenie skôr spočíva v poznaní vášho dieťatka a tom, ako by ste boli schopná vysvetliť, prečo vás toto bolí a prečo by mal mať otvorené veľké ústa.

Na druhej strane - aj mamičky, ktoré toto zažili, väčšinou nepopisujú to, čo sa deje, ako natoľko bolestivé, aby ich to nútilo prestať dojčiť. Hoci samozrejme nepríjemné to je a chcú to zmeniť. Ale vo vašom prípade treba zvážiť, či bolesť nie je väčšia, ako by za daných okolností bola, z dôvodu kandidózy - kandidóza totiž väčšinou spôsobuje, že bolesť, ktorá by za normálnych okolností bola "len" nepríjemná, je úplne neznesiteľná. Ak to tak je, skúste zvážiť preliečenie tohto stavu až do bodu, kým budete úplne v poriadku podľa tohto nášho materiálu (ak ste totiž flukonazol užívali len týždeň, je možné, že to nebolo postačujúce):

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/flukonazol/

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pre-poradkyne/prezentacie/kurz-trnava-2010-2011-cerftifikat/protokolflukonazol.doc.pdf



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hryzenie starsieho dietatka - tandemove dojcenie