Zaspatie na prsniku a nasledny plač

Jana    29.11.2021, 15:28

Dobrý deň, moje dueťatko má 5 týždňov a je plne dojčené (cez klobúčik). Prosím o pomoc pri našom probléme: Dieťatko zaspi na prsníku,no pri odsatí sa po pár minútach zobudí a začne veľmi plakať (či ho preložím na posteľ alebo ostane spať na rukách). A takto sa to opakuje dookola. Papa,zaspi,odsaje sa,zacne plakat, zase mu dam papat,par krat poťahá, zaspí, odsaje sa,... Dakujem za pomoc

Milá Jana,

mnohé ženy majú skúsenosť, že bábätko, ktoré pustí prsník alebo je položené do postieľky, sa zakrátko zobudí zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým matkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Okrem toho v tejto situácii má zmysel urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia ako také. Časť takéhoto plaču totiž môže súvisieť s tým, že bábätko sa prisáva na klobúčik a pije to mlieko, ktoré mu natečie do klobúčika. Prečítajte si k tejto téme túto otázku a odpoveď z našej poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8218

a odporúčame vám dohodnúť si osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli urobiť kroky, ktoré spoločne pomôžu bábätku byť spokojnejšie a vám pomôžu lepšie pomáhať bábätku v napĺňaní jeho potrieb nakŕmiť sa, zaspať a udržať sa v spánku, čo pomôže aj znížiť mieru plaču a nespokojnosti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspatie na prsniku a nasledny plač