Kojení- blinkání- spánek

Veronika    08.12.2021, 19:22

Dobrý den, má otázka je trochu širší. Syn, 3 a půl měsíce, plně kojený- od začátku bez problémů. Kojím na požádání, cca po jedné až 1,5 hod. i v noci. Přes den je stále hodně spavý. Pokud není uspaný po hodině až hodině a půl, tak je nevrlý. Často se také stává, že např. po 0,5 hod. již vyžaduje prso a cumlá se zavřenýma očima. Nejde tedy bezpečně říct, jak často je krmený, nebo jen cumlá? A jak často spí – odpočívá pouze u prsu se zavřenýma očima? Do toho hodně blinkal. Často je to po tom dlouhém/častém cumlání – je možné že se přejídá? Ráda bych věděla, zda jsou tyto věci v pořádku. Nevím, zda nekojím moc často, zda je normální blinkání, zda moc nespí… Všude čtu, že by se mezi 3. a 4. měsícem mělo během dne nastavit dítě na dva až 3 spánky, ale jak píši, tak u nás spí stále hodně. Dodávám, že syn prospívá velice dobře, má skoro 8 kg. Moc děkuji za Vaši odpověď! Krásný den

Milá Veroniko,

ak je vaše bábätko spokojné, priberá a prospieva, to, čo popisujete, môže byť normálnou súčasťou správania dojčiaceho sa bábätka. Porovnajte dojčenie svojho bábätka s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

prípadne sa stretnite osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vyhodnotili, či z hľadiska dojčenia je všetko v poriadku.

Ale samotný fakt, že bábätko chce byť často na prsníku, že na prsníku trávi čas aj satím bez pitia, je úplne normálny. Správanie dojčených bábätiek často posudzujú ľudia, ktorí o dojčení veľa nevedia. Dojčenie je omnoho viac než len príjem materského mlieka a to vysvetľuje, prečo bábätko môže chcieť ostať prisaté alebo sa môže chcieť dojčiť často. Ak bábätko netrávi všetok čas na prsníku len satím bez pitia, ale niekedy sa aj výdatne napije (a priberá a prospieva), potom je v poriadku, ak trávi čas satím bez pitia, či pospávaním na prsníku, ak na prsníku zaspáva a trávi na prsníku čas počas spánku. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. A aj satie bez pitia vplýva pozitívne na zdravie bábätka. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa. Dojčenie bez ohľadu na to, či pri ňom bábätko pije mlieko, pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to jednoduchý a rýchly spôsob starostlivosti o bábätko teraz a aj v budúcnosti, kedy vám bude pomáhať ako utíšiť bábätko, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Bábätká v tomto veku typicky nespávajú 2 – 3-krát počas dňa, ale omnoho častejšie. Práve naopak, ak sa tak nedeje a bábätká nemajú možnosť zaspať vždy, keď sa už začínajú cítiť unavené, bývajú mrzuté a ich správanie mnohí ľudia označujú za bolesť bruška, koliku. Toto sa v našej spoločnosti považuje za úplne normálny vývoj, očakáva sa, že väčšinu bábätiek bude v prvých mesiacoch po narodení „bolieť bruško“, pritom ide o situáciu, v ktorej ľudia netušia, že bábätkám treba pomáhať zaspať a udržať sa v spánku. Nesprávne predstavy sú v tejto oblasti tak zaužívané, že ak sa vám darí bábätku so spánkom pomáhať a spáva častejšie počas dňa, považuje sa to za nesprávne za čosi čudné, čo by ste mali robiť inak. Pokračujte v tom, čo robíte – vystihujte momenty, kedy je bábätko unavené, nechávajte ho zaspať na prsníku alebo mu pomáhajte zaspávať nosením, monotónnym pohybom, hojdaním.

Rovnako v prípade, že bábätko priberá, prospieva a je spokojné pri dojčení, nemusíte sa obávať otázkou grckania. Toto nie je spôsobené tým, že „často“ dojčíte. Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením, je dôležité, že svoje bábätko nechávate dojčiť sa tak často, ako to ono potrebuje. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

„Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123)na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 

Ak bábätko pri dojčení zaspí, nechajte ho spať - napríklad u seba v nosiči či šatke alebo v spoločnej posteli pri vás.

Ak bábätko po grckaní štikúta alebo je nespokojné, pomôže mu, ak ho budete dojčiť.

Ak bábätko grcká pri prebaľovaní, možno vám môže pomôcť, ak mu nožičky otočíte do strany, miesto toho, aby ste ich zdvíhali hore smerom k brušku. Ale ak aj bábätko počas prebaľovania niečo vygrcne, nemusíte sa obávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení- blinkání- spánek