Porod v narkoze

Bohuslava    13.12.2021, 19:15

Mam planovany cisarsky rez v celkovej narkoze. Ak som spravne pochopila, tak napriek narkoze sa mam po porode snazit dojcit cim skor. Plati to aj pri pripadnom podani liekov na upokojenie v pripade uzkosti (napr. Apaurin, Prothasin)? A tiez som sa docitala, ze sa mam snazit cim skor postavit a fungovat - v pripade toho fungovania znamena aka doba, cim skor? Lebo v nemocniciach nechavaju lezat po sekcii 12-24 hodin. Po kolkych hodinach je uz ale realne sa postavit po cisarskom reze? Dakujem vopred za odpoved

Milá Bohuslava,

celková anestéza nepredstavuje problém pre dojčenie, môžete dojčiť až do samotného zákroku a potom po celkovej anestéze hneď, ako sa preberiete a budete mať chuť dojčiť. Účinok anestézy odznieva veľmi rýchlo (preto sa človek prebudí) a navyše sa podáva aj tehotným matkám počas napríklad cisárskeho rezu. Po operácii nie je potrebné čakať. Hneď po operácii, môžete dojčiť. Rovnako môžete dojčiť až do doby tesne pred operáciou. Celková anestéza ani lieky, ktoré budete možno po operácii dostávať (antibiotiká, lieky proti bolesti, iné), nie sú pre dojčenie prekážkou. Z hľadiska tvorby mlieka je vhodné sa pri použití liekov na upokojenie vyhnúť antihistaminikám, ktoré majú potenciál znížiť tvorbu mlieka. Ohľadom možnosti pohybu sa poraďte s personálom, ktorý bude najlepšie poznať váš aktuálny zdravotný stav. Dojčiť môžete aj s pomocou sprevádzajúcej osoby, ktorá by vám bábätko podávala. Okrem toho existujú aj pásy na bruško po cisárskom reze, ktoré pomáhajú spevniť ranu a s takýmto pásom sme pomohli mnohým ženám dojčiť už v prvých hodinách po cisárskom reze. Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne o tom, ako sa pripraviť na dojčenie po cisárskom reze:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8123



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Porod v narkoze