Barva mléka, spánek odpoledne

Petra    15.12.2021, 10:20

Dobrý den, mám 2 dotazy. Syn má 4m a je plně kojený. Dnes jsem zjistila při odstříkávání, že mléko není bílé, ale žluté. Je to v pořádku? Dále se chci zeptat: Dopoledne spí syn v kočárku, odpoledne prakticky prospí na ruce a na prsu, odložit nelze. Obecně je minimum času, kdy není na prsu. Je to, prosím, normální? Děkuji!

Milá Petro,

materské mlieko môže mať rôznu farbu, nielen bielu, žltú, ale napríklad aj zelenú a iné. Toto je v poriadku, nemusíte to nijako riešiť.

Pri posudzovaní správania bábätiek v našej spoločnosti často narážame na predstavy, ktoré odrážajú skúsenosti ľudí s kŕmením bábätiek umelým mliekom. Dojčenie je však omnoho viac než len pitie mlieka. Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné. Častým dojčením bábätku nemôžete ublížiť. Bábätká sa nemôžu "prejesť" a nie je potrebné, aby boli medzi dojčeniami nejaké umelo nastavené intervaly.

Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto ak bábätko dáte dole z prsníka, môže plakať a správať sa, ako keby ho bolelo bruško, v skutočnosti môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Pozrite sa napríklad, ako môžete bábätko dojčiť a uspávať v šatke a pritom mať voľné ruky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Barva mléka, spánek odpoledne