Diabetes insipidus

Denisa    06.06.2022, 20:10

Dobrý den, nemá u Vás některá laktační poradkyně zkušenost s kojením miminka s onemocněním diabetes insipidus? Jsem přenašečkou, to znamená, že naše miminko bude na 50% toto onemocnění mít. Ocenila bych rady ohledně kojení takového miminko a to především na začátku, kdy se mlíčko teprve tvoří… Děkuji

Milá Denisa,

v takejto situácii je dôležité sa na dojčenie dôkladne pripraviť, pretože dojčenie je v prípade rizika diabetu insipidus mimoriadne dôležité. Snažte sa ešte pred pôrodom dozvedieť o dojčení čo najviac:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pre vaše bábätko bude veľmi dôležité, aby malo od momentu narodenia najvyšší možný príjem materského mlieka. Na toto je možné použiť kroky, ktoré ihneď po pôrode zaistia, že bábätko bude piť materské mlieko z prsníka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Na rozdiel od bežných situácií, urobte ešte tieto dva kroky navyše:
1) Začnite si od 36. týždňa odstriekavať svoje vlastné materské mlieko do skúmaviek, ktoré si následne so sebou vezmete do pôrodnice, aby ste ho mohli svojmu bábätku dať: https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/odstriekavanie-pred-porodom/

Toto je spôsob, ako bábätku dodať tekutiny navyše a aj ako predísť hypoglykémii.
Plus si prečítajte tento náš článok o tom, ako odstriekané materské mlieko skladovať: https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/ 

2) Pohľadajte si aj ďalšie darcovské mlieko, ktoré by vám pre prípad potreby mohlo byť k dispozícii: 

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/bankyMM/

Prípadne hľadajte možnosti neformálneho darcovstva materského mlieka.

Ešte pred pôrodom sa spojte s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste sa na dojčenie pripravili a aby ste dojčenie a jeho výdatnosť mohli spoločne riešiť od samého začiatku: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Diabetes insipidus