Kojení v noci

Eva    09.06.2022, 16:38

Dobrý den, mám 14m dceru, do teď jsem ji kojila 1x v noci, ale poslední dny se již v noci na kojení nebudí, mám teď ale obavu, aby nedošlo k velkému poklesu tvorby mléka, kterého se přes noc tvoří nejvíce. Máme zavedeny příkrmy, ale není to žádný velký jedlík, řekla bych, že stále je kojení pro ni hlavní. Přes den se kojí 4x, sama víc nevyžaduje, ale otázka je, zda mám kojení nabízet častěji, když vynechává to noční? Děkuji za odpověď.

Milá Evo,

v tejto situácii vám odporúčame nebudiť bábätko v noci, ale vytvárať podmienky pre to, aby sa mohlo nadojčiť, ak by malo o to záujem, teda spať s bábätkom spoločne. Cez deň je kľúčové nielen pre udržanie tvorby mlieka, ale aj pre udržanie dojčenia ako takého, aby sa dieťatko dojčilo podľa svojich potrieb. Niekedy sa môže stať, že bábätko prestane niektoré svoje potreby riešiť dojčením a prestane teda v časoch týchto potrieb prejavovať záujem o dojčenie. Ale vo všeobecnosti deti v tomto veku sa typicky dojčia častejšie ako 4-krát denne a dojčenie používajú ako prostriedok na zaspatie, typicky sa dojčia aj po zobudení a v týchto chvíľach vám odporúčame bábätku začať dojčenie ponúkať, rovnako môžete dojčenie ponúkať bábätku vtedy, keď je nespokojné, či rieši nejakú sociálne náročnú situáciu alebo ho niečo bolí, či sa nudí. Môžete vytvárať príležitosti na dojčenie kontaktom s bábätkom, kontaktom koža na kožu. Toto všetko môže spoločne pomôcť vytvoriť viac príležitostí na dojčenie cez deň a toto by mohlo vykompenzovať chýbajúce dojčenie v noci. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení v noci