Roční děťátko skoro nic nejí

Tereza    10.06.2022, 13:20

Dobrý den, mám skoro 13 měsíčního syna, který rezolutně odmítá být krmen lžičkou či kelímkem, sám bohužel téměř nic nesní, spíše si s jídlem hraje nebo ho hází na zem. Kojím cca 6x denně, víc to nejde, od 3 měsíců u nás probíhá bojkot kojení a napije se jen před spánky nebo v noci. Do 11 měsíců mu stačilo mm a jogurt (který teď už nechce), prospíval obstojně, i když od začátku byl ve spodních vlnovkách růstového grafu...od chvíle kdy chodí a běhá mu to již zřejmě nestačí. Pediatrička nam vyhrožuje kapačkou a říká, že musím přestat přes den kojit a do krmení ho nutit, což mi nepřijde fajn řešení. Dávám mu nově po každém jídle trocha kvalitního oleje, másla, mascarpone, něčeho tučného, aby měl alespoň nějaké extra kalorie. Prosím, poradíte co mám dělat? Mám věřit, že mu moje mléko stačí a že když by měl velký hlad, nají se sám? Moc děkuji za odpověď, Tereza

Milá Terezo,

pri dostatočnom príjme materskom mlieka by bábätko aj v tomto veku malo naďalej priberať. Vaša situácia je špecifická v tom, že bábätko sa nedojčí automaticky a pravdepodobne nie je jednoduché zvýšiť príjem materského mlieka z prsníka. Ak túto situáciu riešite už viacero mesiacov, odporúčame vám konzultovať konkrétne okolnosti aktuálnej situácie aj s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Súčasťou opatrení pre zlepšenie dojčenia by v tejto situácii určite malo byť zvyšovanie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a veľa fyzického kontaktu pre vytvorenie príležitostí, v ktorých by bábätko bolo ochotné sa nadojčiť:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/

Ak tieto kroky robíte, jedna z možností tiež je dať bábätku skontrolovať hladinu železa a zinku v krvi, pretože toto niekedy môže byť jedna z možných príčin nechutenstva dieťaťa. A z hľadiska priberania bábätka to, čo je v tejto situácii kľúčové, je zamerať sa na to, aby v rámci jedla bábätko dostávalo kalorické jedlá, ktoré budú súčasne chutné. Ak napríklad bábätko dostáva lyžičkou čistý olej či maslo, môže vnímať jedlo ako nepríjemnú skúsenosť a vyhýbať sa jej. Bábätká majú záujem o skutočné a chutné jedlo. Pozrite sa na konci tohto článku na zoznam potravín, ktoré sú vysokokalorické:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou MAMILY o tom, ako bábätko kŕmiť tak, aby získavalo čo najviac kalórií. Vyskúšajte podať bábätku jedlo na vašom prste.

Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vášho dieťatka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. To, že sa ročné dieťa dojčí je normálne a správne pre jeho vývoj. Dojčenie zároveň nie je dôvodom, pre ktorý dieťa menej papá. Nie je príčinou toho, prečo odmieta jesť viac potravy a odmietnuť dať mu možnosť sa nadojčiť nijako nezvýši jeho chuť do jedla. Ak by išlo o čokoľvek iné, teda keby napr. dieťa bolo ochotné jesť len chlieb a nič iné, nikoho by ani nenapadlo neumožniť mu dať si chlieb, každý by hľadal spôsoby, ako k chlebu pridať aj iné jedlá. Pri dojčení je veľmi typickou nesprávnou radou vziať dieťaťu aspoň to, čo je ochotné jesť – materské mlieko a s tým aj dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Roční děťátko skoro nic nejí