Časté noční kojení

Veronika    26.06.2022, 22:27

Dobrý den, moje 14 měsíční dcera se v noci strašně často přisává a pro mě to už je delší dobu neúnosné, akorát jsem se nerozhoupala to řešit. Když říkám často se přisává, myslím tím třeba 14x za noc, i víckrát. Má to tak více méně od miminka, byly lepší dny, ale i horší, když třeba rostou zoubky. Přes den kojená na požádání, spíš více, není velký jedlík, ale to mi nevadí. Jsme hodně kontaktní, delší čas přes den tráví jen s manželem nebo babičkou, jinak je se mnou (separační úzkosti ale skoro neměla). Delší spací bloky přes den jsou buď v nosítku nebo jedoucím kočáru, občas se zadaří i staticky. V noci spí se mnou v posteli, máme uspávací režim, ne nijak striktní. Jinak je to spokojená, usměvavá a prospívající holčička, která je naprosto v pořádku. Já jsem ale už přes rok jsem nespala déle jak hodinu a půl v kuse. Můžu odstavit pouze na noc? Nebude to mít dopad na tvorbu mlíka na denní kojení? Mám to nahradit třeba nabízením vody v noci? Je lepší, abych u nočního odstavu byla já nebo radši manžel bez zdroje? Může zůstat uspání kojením nebo to mám striktně oddělit? Aby to pochopila,mám vydržet nebabízet celou noc nebo můžu třeba uprostřed jednou prso dát? Nebo už to je na pozvání laktační domů? Omlouvám se za dlouhý dotaz a předem děkuji za odpověď.

Milá Veroniko,

je pochopiteľné, že uvažujete o tom, akú zmenu by ste mohli urobiť. Toto obdobie je celkovo pre matky veľmi náročné, pretože okrem iného sa už dlhú dobu starajú o malé bábätko a starostlivosť oň stále nie je o nič jednoduchšia, či ľahšia a mnohé ženy sa cítia frustrované a vyčerpané. Ženám v situácii, akú popisujete, sa snažíme pomáhať hľadať spôsoby, ako urobiť zmeny, ktoré by im pomohli pokračovať v dojčení a pritom naplniť aj ich potreby. Jeden z dôvodov je aj ten, že neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Každé bábätko je navyše iné, takže sa nedá vytvoriť jeden návod, ktorý sa dá univerzálne použiť. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. A existuje aj možnosť, že dieťa sa síce prestane dojčiť, ale neprestane sa budiť, a potom môže byť uspávanie v noci ešte náročnejšie ako doteraz.  To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť.

Ak by nebol žiaden iný spôsob, ako situáciu zlepšiť, je lepšie pokračovať v dojčení cez deň. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič. Aj čiastočné dojčenie je lepšie, ako žiadne dojčenie. Ak by to však bolo možné, je dôležité urobiť opatrenia, ktoré môžu pomôcť, aby bola pre vás situácia únosná. Okrem iného aj preto, že ak sa pýtate na tvorbu mlieka, áno, ukončenie nočného dojčenia ovplyvňuje tvorbu mlieka, bábätká v noci získavajú pomerne veľké množstvo celkového príjmu mlieka. Preto ukončenie nočného dojčenia je až posledné opatrenie, ktoré by sme vám odporúčali urobiť po tom, čo sa vyčerpali všetky ostatné možnosti riešenia situácie. Jedna vec, ktorú vám odporúčame, je skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali možno vypočutia, psychickej podpory, povzbudenia a ventilovania svojich pocitov. Toto ženám ponúkame aj na podporných skupinách dojčenia, ktoré organizujú profesionálne laktačné poradkyne MAMILY. Okrem toho s laktačnou poradkyňou môžete vyhodnotiť faktory, ktoré majú potenciál zhoršiť situáciu s príjmom mlieka zo strany bábätka, čo niekedy ovplyvňuje aj častosť nočného dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa môžete porozprávať tiež o tipoch a možnostiach, ako si uľahčiť nočnú starostlivosť o dieťatko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté noční kojení