Pravidelny zapal prsnika

Monika    26.06.2022, 22:03

Dobry den, uz stvrty mesiac po sebe sa mi zapaluju prsniky. Kazdy mesiac (po cca5-6 tyzdnoch), raz jeden, potom druhy, raz zvonkajsej strany, potom zvnutornej. Obcas ma z toho chyti zimnica, alebo sa celkovo necitim dobre. Snazim sa z prsnika kojit aj napriek tomu, ze to boli. Preto by som sa rada spytala ako mozem zapalu predist a co pouzit ak uz ho dostanem? Sama neviem co je spustacom, ci je to hormonalny vykyv, menstruaciu este nemam, dcerka ma 1rok a 2 mesiace. Dakujem krasne za Vasu odpoved. Monika

Milá Monika,

zápal prsníka vždy spôsobuje infekcia. Je vysoko nepravdepodobné, aby ste mali 4x za sebou zápal prsníka. To, čo popisujete, však vysoko pravdepodobne nie je zápal prsníka, ale opakujúce sa zablokované mliekovody. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa zápalu prsníka dosť podobajú: niekedy sú sprevádzané horúčkou, často vysokou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži. Na väčšinu vašich otázok vám v tomto smere dá odpoveď náš materiál o zablokovaných mliekovodoch:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Zablokované mliekovody majú jednoznačnú príčinu: to, že sa z prsníka nevyprázdňuje pri dojčení mlieko rovnomerne zo všetkých častí. Toto súvisí s tým, ako je bábätko prisaté na prsníku a koľko mlieka pri dojčení získava. Pri väčšom bábätku toto najčastejšie spôsobujú zmeny v dojčení, ktoré postupne znížia tvorbu mlieka. Preštudujte si preto tieto informácie:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a pokiaľ identifikujete niektoré z týchto bodov ako tie, ktoré platia pre vašu situáciu, pokúste sa urobiť zmeny, aby ste zlepšili dojčenie. Pomôcť vám v tom môže aj profesionálna laktačná poradkyňa:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou sa môžete porozprávať o tom, čo môže túto situáciu spôsobovať a ako ju zlepšiť.

Medzičasom vám odporúčame využiť tieto opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak by sa upchatie opakovalo stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky (v tejto súvislosti nepoužívajte tvarohové zábaly, ktoré situáciu nijako neriešia, jediné, čo poskytujú, je subjektívny pocit úľavy pri chladivom obklade, avšak chlad zhoršuje liečbu a môže spôsobovať chronické opakovanie týchto problémov).

c) skúste spoločne s poradkyňou zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

d) Začnite okrem iného užívať lecitín v dávke 1200mg 4xdenne.

e) Súčasťou liečenie zablokovaných mliekovodov je aj snaha o odpočinok a spánok - skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s bábätkom v posteli, dojčiť ho a spať. Okrem toho - kľúčové je správne prisatie, aby sa odstránila príčina toho, čo sa deje, vrátane vyhodnotenia pitia bábätka, je možné, že súčasťou zlepšenia situácie budú opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka. A skontrolovanie, či vaše bábätko nemá prirastenú uzdičku pod jazykom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pravidelny zapal prsnika