Miminko pláče, když kaká

Lenka    27.06.2022, 22:42

Dobry den, syn 8 mesicu, kojeny casto dle svych potreb, pije hezky a vydatne, zoufale se slzami v ocich place, kdyz kaka. Konzistence stolice je takovy "mekky bobek", jednou ci dvakrat za tyden. Rano dostava 3 az 4 kavove lzicky ovocne presnidavky, behem dne ochutnava ruzne jidlo se mnou (brambory, ovoce, omacka, chleb... Co dokaze bez zubu pozrit), ale je to spise ochutnavani nez jezeni. Roste a pribira dle pediatry tabulkove. Moč ma svetlou a močí často (cca 6 plen denně). Pit davam z vodu nebo caj z hrnicku, ale nepravidelne, je to pro nej spise zabava. Otazka proc tak moc pri kakani place? Nema malo tekutin? Mam nabizet prso jeste casteji? Mam dat vodu nebo caj pravidelne? Vice tuku? Dekuji.

Milá Lenko,

dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Takže zmena nastala nie dojčením, ale jedlom. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu jedál. Vzhľadom na vek bábätka sa na pár dní vráťte k výlučnému dojčeniu bez jedla.

Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo bábätko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si profesionálnou laktačnou poradkyňou skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení jedál poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou problému). Odporúčame vám častejšie ponúkať dojčenie, pri dojčení stláčať prsník, zvýšiť výdatnosť dojčenia. Preštudujte si aj tento materiál a ak by ste našli faktory, ktoré by sa dali aplikovať na vašu situáciu, upravte ich:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie jedlá či polievky, zabezpečte, aby dieťatko malo prístup k vode celý deň

- vyhodnotiť skladbu stravy, odporúčame vám dať si pozor na piškóty, chrumky, iné potraviny, ktoré môžu prispievať k zápche

- zaraďte do stravy bábätka potraviny, ktoré zmäkčujú stolicu: pomleté ľanové semienko, ktoré dieťatku môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha, sušené slivky či slivková šťava



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko pláče, když kaká