Covid a (ne)dojčenie

Maria    12.07.2022, 09:19

Dobrý deň, ja aj môj 15 mes.syn máme covid. Na začiatku choroby sa dojčil častejšie ako predtým, v jeden deň bol na mne prisaty skoro nonstop. No odrazu večer odmietol a nedojčil sa ani v noci ani zatiaľ doteraz,24 h.,je možné, že keď mu bude lepšie, ešte sa bude dojčiť ? Alebo sa mi práve odstavil ? Ponúkam mu,ale len sa hnevá

Milá Maria,

niektoré deti takto na chorobu zareagujú. Niekedy je možné, že je to vyvrcholenie rôznych okolností, ktoré sa pred tým stali s dojčením. Preto má zmysel preštudovať si tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a odporúčame vám vyhodnotiť, ktoré z týchto faktorov by prípadne platili pre vašu situáciu a v budúcnosti tieto faktory začať odstraňovať. Ak je to možné, začnite si odstriekavať alebo odsávať mlieko, aby ste predišli vzniku hrčiek a nepríjemným pocitom a tiež, aby ste udržali tvorbu mlieka. V tejto situácii má tiež zmysel urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Pozrite si prosím tento materiál o štrajku, ktorý súčasne popisuje kľúčové kroky - ako zvýšiť tvorbu mlieka a ako zintenzívnením fyzického kontaktu s bábätkom napomôcť zvýšiť šance, že sa prisaje:
Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Od prirodzeného odstavenia, ktoré nastáva omnoho neskôr, sa toto správanie bábätka okrem iného líši aj tým, že dieťatko väčšinou nie je úplne spokojné s tým, že sa nedojčí - cez deň sa môže dieťatko správať relatívne pohodovo, ale v kritických okamihoch (zaspávanie, bolesť pri spadnutí, únava, atď.) môže byť oveľa nespokojnejšie, pretože by dojčenie potrebovalo, ale zároveň ho odmieta.

Odporúčame vám použiť postupy uvedené v materiály o štrajku a je možné, že sa opäť všetko vráti do pôvodných koľají a synček sa začne znovu dojčiť. Najkľúčovejšie v tomto bode je zvýšenie tvorby mlieka a udržanie tvorby mlieka odstriekavaním (čím predídete aj preplneným prsníkom a hrčkám) - odstriekané mlieko môžete synčekovi dávať do jedla či do hrnčeka na pitie. Vylúčte dôvody, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť (príliš rýchle zavádzanie veľkého množstva príkrmov, ktoré znížilo tvorbu mlieka, používanie fľašky, cumlíka a pod.). Tekutiny synčekovi dávajte z obyčajného pohárika (bez náustkov a pod. - pohárik s náustkom je len iný typ fľaše). Používanie fľaše nie je potrebné a spôsobuje problémy s dojčením a to aj ak sa fľaša začne používať pri staršom dieťati.

Okrem toho využívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že synček sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospatý v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Covid a (ne)dojčenie