Odstavenie od dojcenia

Zuzana    19.07.2022, 13:32

Dobry den, mam 16 mesacnu dcerku, ktoru dojcim aktualne len z jedneho prsnika (druhy prsnik sa mi uz zmensil a je uplne bez mlieka) vzdy pred spankom. Dcerka je trosku hyperaktivnejsia, co sa bohuzial prejavuje aj pri dojceni. Uz par krat sa stalo, ze mi uplne rozhryzla okolie bradavky, skusala som vsetko mozne, zlepsit prisatie, citrovital, nedat jej prsnik, ked hryzie, ale to sa vzdy konci hysterickym zachvatom. Je to trapenie aj pre nu a aj pre mna. Momentalne mam rozhryzeny prsnik a vzdy mi zubami zatne do toho miesta. Mam vsak dojem, ze to robi naschval, pretoze ked skricim od bolesti, tak zatina zuby este viac. Pri kojeni sa stale preobracia, nikdy nevydrzi lezat na jednom mieste, mam dojem, ze to bude suvisiet aj s tym, ze sa jej vracia naspat to mliecko. Ja uz naozaj takto dalej nemozem fungovat, mam neskutocne bolesti a neuveritelny odpor k dojceniu. Nechcem ju vsak nejako traumatizovat radikalnym odstavenim, preto Vas prosim o radu, ako to spravit, aby sme nemali pri kazdom uspavani hystericke zachvaty. Dakujem.

Milá Zuzana,

je pochopiteľné, že takéto rany a bolesť treba akútne riešiť. Aby ste dostali na mieru šité odporúčania, odporúčame vám v tejto situácii stretnúť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte faktory, ktoré mohli spôsobiť vznik týchto rán na bradavke:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa poradíte tiež o možnostiach liečby poranenej bradavky a tiež o tom, akým spôsobom zvýšiť tvorbu mlieka. Takéto rany nepatria medzi súčasť normálneho dojčenia a ich vznik nespôsobuje samotný fakt, že dojčíte staršie dieťatko, ktoré je neposedné, tak ako ostatné deti v tomto veku. Za súčasnej situácie sa môže pomôcť dojčiť dieťatko s obmedzením jeho poškodzovania poranených bradaviek svojou neposednosťou, takisto pri prisávaní môžete dcérke ukázať, aby otvorila veľkú pusinku. Aj toto je jeden z dôvodov, pre ktorý súčasťou riešenia tejto situácie môže byť aj zvyšovanie tvorby mlieka, zvlášť, keď dojčíte z jedného prsníka. Tieto otázky prejdite konkrétne s laktačnou poradkyňou, s ktorou sa poraďte o všetkých možnostiach riešenia, aj v prípade, že by ste sa rozhodli pre odstavenie. Veríme však, že v tejto situácii bude možné nájsť riešenia, vďaka ktorým sa bolesť čoskoro vytratí a dojčenie prestane byť pre vás trápením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie od dojcenia