Kojenie 2 ročného dieťaťa - malo mlieka

Marcela    14.08.2022, 22:02

Dobrý deň, syn bude mat v novembri 2 roky. Kojim ho a doteraz sa mi pekne darilo. Chcela som kojit minimálne do 3 rokov ale v posledne asi 2 týždne mi začalo ubúdať mlieka. Kojim toľko co doteraz. Až na pár výnimiek aj raz za noc, len občas sa stane ze prespi celu noc. Uspavam ho kojenim a aj cez deň si zvykne vypýtať mlieko. Teraz posledné 2 dni sa mi mlieko nespustí vôbec. Túto noc som ho kojila asi 3 krát aj viac ako hodinu vkuse a mlieko sa mi nespustilo vôbec. Maly je teraz navyše chorý tak som dúfala ze ochorenie bude mat ľahší priebeh keď sa bude kojit ale mlieko mu vôbec nejde. Uz vyše týždňa beriem aj Trioherb vitaminy 3x1 tabletu na podporu dojcenia. Mala by som upraviť dávkovanie? Uz neviem co mam urobiť preto aby som o mlieko neprišla. Budem veľmi vďačná za Vašu odpoveď.

Milá Marcela,

v tejto situácii vám odporúčame poradiť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo všeobecnosti sa 2-ročné deti dojčia bez ohľadu na tvorbu mlieka, mnohé ženy v tomto období sú napríklad znova tehotné, čo významne zníži tvorbu mlieka a ich deti pokračujú bez problémov s dojčením. Je možné, že necítite spúšťanie mlieka. Kľúčová otázka je: prejavuje sa to nejako v pití dieťatka? Toto je možné odsledovať pri dojčení vyhodnotením pohybov brady osobne alebo sa to naučiť z našich videí:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

A ďalšia, ešte dôležitejšia otázka znie: reaguje na toto nejako dieťatko? Je pri dojčení nespokojné, hnevá sa, hryzie, naťahuje prsník alebo sa odmieta dojčiť? Pretože mnohé deti v tomto veku sa dojčia už aj v prípade, že z prsníka získavajú menej mlieka.

Ak by sa skutočne ukázalo, že je potrebné zvýšiť príjem mlieka, potom jedna oblasť, v ktorej môžete urobiť kroky pre zlepšenie, je zvyšovanie tvorby mlieka. Pri užívaní Trioherbu má zmysel nasadiť aspoň minimálnu terapeutickú dávku pre zvýšenie tvorby mlieka, čo predstavuje 3x2 tablety. Druhá oblasť je vyhodnotiť faktory, ktoré by mohli znižovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Tieto faktory a ďalšie kroky pre riešenie situácie má zmysel robiť v spolupráci s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste získali na mieru šité odporúčania a či najrýchlejšiu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie 2 ročného dieťaťa - malo mlieka