Nezáujem o dojčenie

Simona    26.08.2022, 18:41

Dobrý deň! Syn bude mať budúci týždeň 10 mesiacov, od 6tich mesiacov dostáva aj príkrmy. Už cca 2 mesiace ho zaujíma všetko možné naokolo, len nie dojčenie. Pri jednom dojčení ho viackrát prikladám na prsník, len aby si aspoň trochu cucol. Na radu LP som skúšala bylinky pred dovolenkou, počas nej bol často na prsníku. Po príchode domov asi týždeň pekne papal, aj mlieko sa tvorilo. Ale zase ho dojčenie prestalo zaujímať, ani príkrmy mu nechutia. A vzhľadom na dopyt-ponuku tvorba mlieka klesá. Mrzí ma to, lebo by ešte dojčenie potreboval. Rada by som ho dojčila čo najdlhšie. Nechcela by som, aby sa už odstavil. Vedeli by ste mi poradiť, ako ho namotivovať na dojčenie, aby sme tak neskončili? Vopred ďakujem!

Milá Simona,

v tejto situácii vám odporúčame znova sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, s ktorou ste situáciu riešili pred dovolenkou. Ideálne by bolo spoločne vyhodnotiť, ako vyzerá dojčenie a správanie bábätka pri prsníku. Vo svojej otázke nepíšete nič o tom, že by sa synček na prsníku hneval, odpájal sa, odmietal sa prisať, váš popis situácie nepripomína to, čo uvádzajú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by to však v skutočnosti bolo tak, že správanie bábätka sa podobá na to, čo popisujú ženy v úvode článku a teda bábätko reaguje na tok mlieka, okrem zvyšovania tvorby mlieka je kľúčové urobiť aj ďalšie kroky pre zlepšenie situácie, ktoré popisuje vyššie uvedený materiál. Prejdite tieto kroky spoločne s laktačnou poradkyňou a v takejto situácii je kľúčové urobiť aj kroky pre odstránenie príčiny, pre ktoré sa toto začalo diať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Ak by sa však dieťatko nesprávalo nespokojne, môže byť dokonca normálnou súčasťou dojčiaceho správania, že nemá záujem tráviť na prsníku veľa času, že dojčenia trvajú krátku dobu. Pokiaľ by bábätko napriek tomu priberalo a bolo ochotné tráviť na prsníku čas napríklad pri zaspávaní, precitaní, pri nočnej starostlivosti, toto môže byť v poriadku. Nie je jednoduché toto vyhodnotiť prostredníctvom internetu, pre rozhodnutie sa je kľúčové vidieť typické dojčenie a vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení spoločne s laktačnou poradkyňou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nezáujem o dojčenie