Zly spanok

Zuzana    06.09.2022, 15:39

Dobry deň. Prosim o radu. Syncek ma o mesiac dva roky. Papat intenzivnejšie začína až teraz. V noci sa ale budi cca kazdu pol hodinu a mňa to neuveritelne vyčerpava. Snazim sa ho uspať aj inak ako dojčenim ale nechce a hneva sa. Stale ho musim dať na prsnik. V lahu nechce pit a teda musim sediet. Trva to uz dlhe tyzdne. Čo s tým? Dakujem

Milá Zuzana,

mnohé deti v tomto veku sa budia veľmi často a toto môže byť normálne. Na druhej strane, ak spomínate, že bábätko len teraz začalo viac papať, má zmysel vyhodnotiť, ideálne osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou, či neexistujú faktory, ktoré by mohli v posledných mesiacoch znižovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Niekedy totiž veľmi časté nočné budenie súvisí aj s tým, koľko mlieka získava pri dojčení bábätko počas dňa a súčasne nízky príjem materského mlieka môže spôsobovať neochotu bábätka jesť jedlo.

Nie je však možné vylúčiť aj to, že vaša situácia je niečím, čo zažívajú aj mnohé iné ženy bez ohľadu na tvorbu mlieka, niektoré deti sa budia v tomto veku veľmi často a súvisí to s prudkým vývojom mozgu. Táto fáza je pre mnohé ženy zvládnuteľná preto, že dokážu pri dojčení spať. Je pochopiteľne omnoho náročnejšie riešiť túto situáciu, ak vaše bábätko odmieta dojčenie poležiačky. Pokúste sa toto postupne citlivo meniť. Môžete napríklad začať vytvárať príležitosti pre dojčenie poležiačky cez deň – skúste nadojčiť dieťatko vo vani poležiačky alebo pri hre, kedy by ste si ľahli na chrbát, okolo seba rozmiestnili hračky a nechali, aby vás bábätko preliezalo pri hre. Hravou formou môžete skúsiť počas dňa toto zmeniť. V noci môžete postupne z dojčenia v sede skĺzavať do polosedu až ľahu a je možné, že časom to dieťatko začne tolerovať.

Okrem toho sa pokúste využiť čas, kedy bábätko spinká cez deň na to, aby ste mohli spať spoločne s ním aj vy a tak dohnali časť nevyspatia z noci. Takisto večer sa snažte ísť spať spoločne s dieťatkom, nevyužívajte prvý spánok dieťatka na dohnanie domácich prác či iných povinností. Prečítajte si aj ďalšie tipy na zjednodušenie nočného dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok