Zníženie tvorby mlieka

Michaela    24.09.2022, 17:50

Ahojte Mate skúsenosť s homeo na zníženie tvorby mlieka? Uz niekoľko mesiacov kojím 2x denne a pravidelne každý mesiac počas MS a počas ovulácie mam upchaté mliekovody a prsia úplne nabombovane, užívam aj lecitín, každú noc kapustu do podprsenky, šalviu na litre ale nejak to nepomaha. Tie dve kojenia na uspavanie chcem ponechať, len by som tu tvorbu mlieka potrebovala znížiť lebo je to dosť nepríjemné

Milá Michaela,

ak sa rozhodnete použiť homeopatiká, výber konkrétneho prípravku a koncentrácie spadá do kompetencie ľudí, ktorí sa zaoberajú homeopatiou. Z pohľadu našich skúsenosti s pomocou ženám s dojčením, sú opakovane zablokované mliekovody prejavom toho, že dieťatko pri dojčení nevyprázdňuje všetky časti prsníka rovnomerne. Toto je primárne spôsobené tým, ako sa dieťatko prisáva k prsníku. Hoci sa možno môže zdať, že ide o situáciu, v ktorej tieto nepríjemné pocity spôsobuje prílišná tvorba mlieka, z našich skúseností práve naopak, kroky, ktoré povedú k zvýšeniu tvorby mlieka často pomáhajú aj znížiť frekvenciu vzniku zablokovaných mliekovodov. Fakt, že toto zhoršenie pozorujete práve v čase ovulácie a menštruácie túto teóriu len potvrdzuje: aj v čase ovulácie, aj v čase menštruácie totiž hormonálne mierne poklesne tvorba mlieka. Väčšina žien si toto vôbec neuvedomí, pretože majú celkovo vysokú tvorbu mlieka. Ale ak je tvorba mlieka hraničná, dokáže tento malý pokles tvorby mlieka situáciu vyostriť tak, že sa prejaví zablokovaním mliekovodu. Preto si nemyslíme, že riešením tejto situácie by malo byť znižovanie tvorby mlieka.

Nepíšete, aký je vek vášho dieťatka, čo je pre rozhodovanie sa o tom, akým spôsobom postupovať dôležité. Odporúčame vám preto túto situáciu prekonzultovať s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania. Vo všeobecnosti si môžete preštudovať tieto materiály, ktoré popisujú faktory znižujúce tvorbu mlieka v dôsledku toho, že zhoršujú prisatie bábätka (a správne prisatie je rozhodujúce pre to, aby bábätko vyprázdňovalo všetky časti prsníka rovnomerne):

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Môžete pokračovať v užívaní lecitínu, čo môže byť jeden z faktorov, ktoré môžu pomáhať predchádzať zablokovaniu mliekovodov. Neodporúčame vám naďalej používať kapustové listy, pretože aj ich použitie znižuje tvorbu mlieka a situácii so zablokovanými mliekovodmi nepomáhajú. Zvážte tiež, či by ste namiesto pitia šalviových čajov neurobili kroky pre zlepšenie prisatia bábätka a zvýšenie tvorby mlieka, ideálne v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zníženie tvorby mlieka