Červená bradavka

Maja    08.11.2022, 12:30

Dobrý deň, Dcerka ma už 13 mesiacov a je výlučne dojčená, + už samozrejme aj papá tuhú stravu. Dojčenie sa nám vždy darilo, teraz však už dva dni mám jednu bradavku scervenanu, pri prisati cítim jemnú bolesť, potom počas dojčenia zmizne. Po dojčení mi tam zostáva taky pocit citlivosti a svrbenie. Viem, že sa to nedá len takto diagnostikovať, ale neviem, či mám s tým ísť gynekológovi alebo radšej kontaktovať laktacnu poradkyňu? Ďakujem za radu.

Milá Maja,

niektoré ženy zažijú bolesť pri dojčení a poškodenie bradavky aj neskôr po narodení bábätka. Rovnako ako v prvých týždňoch, ani v roku toto nie je niečo, čo treba len pretrpieť. Máte právo na pomoc. Najčastejšou príčinou začervenania a bolesti, ktorá sa postupne v priebehu dojčenia zmierňuje a následne žena pociťuje citlivosť a svrbenie či slabé pálenie medzi dojčeniami, je nesprávne prisatie bábätka. Ak sa pri dojčení poškodzuje tkanivo bradavky, následne sa môže v tomto tkanive vyskytovať zápal a pocity, ktoré ste popísali, sú pomerne typickým prejavom.

Prisatie bábätka je ovplyvňované tým, v akej polohe sa bábätko dojčí a v roku je pomerne časté, že bábätká sa napríklad v noci dojčia v rôznych polohách, alebo aj počas dňa sa prisávajú v polohe, v ktorej po prisatí majú noštek v prsníku a brada nie je do prsníka zaborená. Toto spôsobuje, že bradavka sa následne poškodzuje v ústočkách bábätka. Prisatie bábätka ovplyvňujú aj ďalšie faktory, napríklad používanie fľašky, či pohárikov so sosáčikom, náustkom alebo tzv. tréningové poháriky, ale tiež kapsičky s príkrmami, či obmedzovanie dojčenia, alebo iné faktory ktoré uvádzame v týchto článkoch:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli možné príčiny a poradili sa o ich odstránení. Okrem toho spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte pitie dieťatka a jeho správanie pri dojčení a dohodnete sa na postupe riešenia, ktorý by mal určite zahŕňať prostriedky pre liečbu bolestivých bradaviek a prípadne aj ďalšie kroky podľa potreby.

Kým sa stretnete s poradkyňou pri dojčení, pokiaľ momentálne používate na ošetrenie bradaviek maste s lanolínom, odporúčame vám prestať používať lanolín. Lanolín má tendenciu z krátkodobého hľadiska pomôcť (hoci niekedy ani to nie) a z dlhodobého hľadiska môže vytvárať podmienky pre zhoršovanie trhliniek a stavu bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Červená bradavka