Jedná se o bojkot kojení?

Vendy    08.11.2022, 16:00

Dobrý den, dceři jsou 2,5 měsíce. Plně kojená, kojení mě nebolí. Dcera se od narození poměrně krátce kojí(cca 5 min.).Na začátku skokově přibírala (z 3.65kg na 4.85kg ve 1.5 měs.).Postupně jsem si ale začala všímat,že při kojení se častěji pouští bradavky a opětovně přisává, momentálně se odmítá kojit i vleže, většinou používám kojící polštář, tam je to lepší. Posledních 14 dní si i po nakojení cucá pěstičky a objevil se u ní průjem. Při návštěvě lékaře jsme zjistili, že za poslední měsíc přibrala jen necelých 100g. Doktorku to nějak nevyděsilo,uvedla,že před tím skokově přibrala,žádný příkrm nedoporučila. Jinak byla s dcerou spokojená, smála se tam na ní. Dopoporučila mi Biogaiu, čekáme na virologii, bakteriologii. Při kojení v noci většinou není problém, ale rychle u prsa usne a přijde mi, že se moc nenapije. Přes den se přisaje,po pár minutách,když se vykadí,tak se začne kroutit a pouštět bradavky až se odmítne úplně přisát a to i na druhém prsu. Zkouším ji přikládat co nejčastěji,ale většinou začne plakat jen co spatří kojící polštář nebo si ji k sobě přivinu. Musím buď čekat opravdu delší dobu než je ochotná se napít a nebo než začne usínat (Cca 2-3hod.).Zkoušela jsem kontakt skin to skin,ale dcera se spíš vztekala-chtěla prso,ale když jsem jí ho dala,tak začala plakat.To samé vlastně dělá v nosítku,nerada obecně i leží na hrudníku,to hystericky pláče. Začala jsem ji kojit cca 3 hoď,jak ji uslyším se trochu kroutit v postýlce. Běžně byla schopná vnoci spát 5-8 hodin v kuse, kolikrát se ani po těch 8 hodinách nepřipomněla pláčem, ale vzbudila mě tím že se v postýlce více kroutí a mě už bolely prsa. Přes den používáme dudlík, bylo to jediné řešení jak u ní zajistit alespoň 2-3hod.spánek,jinak se po 10-20min.budila a byla nevyspalá,nevrlá atd. Přes den pak vydrží vzhůru 1-2hod.než začne být zase ospalá. Nevím zda je opravdu hladová a jedná se o bojkot nebo jen nepotřebuje tak často jíst a já ji s nabízením prsa jen štvu, příp. se snaží jen cucáním pěstiček uklidnit? Jaký je váš názor? Nerada bych něco podcenila a dostala se do situace,že se dcera vůbec nebude chtít nakojit nebo bude strádat. Děkji za případnou odpověď

Milá Vendy,

prostredníctvom internetu nie je možné jednoznačne posúdiť výdatnosť dojčenia a správanie bábätka na prsníku v súvislosti s tokom mlieka, ale to, čo ste opísali, vyzerá vysoko pravdepodobne ako situácia, v ktorej bábätko reaguje na zníženie toku mlieka. Vo vašej otázke ste popísali aj viaceré faktory, ktoré mohli k tejto situácii prispieť (najmä predlžovanie spánkov, čo so sebou prináša zväčšovanie rozostupov medzi dojčeniami, používanie cumlíka, ktorý negatívne ovplyvňuje prisatie bábätka a ďalšie faktory). Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Je typické, že toto správanie je menej vypuklé v čase, kedy je bábätko v polospánku, najmä v noci a vypuklejšie počas dňa, najmä večer, kedy bývajú bábätká už veľmi unavené a predráždené. Typickým časom, kedy sa začne toto správanie bábätka prejavovať, je 2. – 3. mesiac života.

Takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

Podrobné vysvetlenie tejto situácie nájdete aj v našom podrobnom článku s názvom Prečo niektoré bábätká odmietajú dojčenie.

Mnohé z týchto detí si okrem nespokojného správania pri dojčení začnú cmúľať palček alebo pästičku. Ak nie je tok mlieka dostatočný a bábätko nepije dostatočne, mnohé bábätká si nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky alebo palčeka. Je pre ne typické, že sa odťahujú pri dojčení, a následne si dajú do pusinky pästičku.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Bábätká v tejto situácii môžu odmietať okolnosti, ktoré si spájajú s dojčením, pri ktorom budú zažívať nedostatočný tok mlieka: môžu plakať pri presúvaní do polohy, v ktorej sa bežne dojčia, pri položení na vankúš, na ktorom sa dovtedy dojčili. Účinnejšou stratégiou je ponúkať bábätku prsník vtedy, keď sa precitá alebo nie je pri plnom vedomí a využívať nové polohy či okolnosti pre dojčenie. Aj preto, kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať. Stretnutie s poradkyňou vám pomôže aj riešiť oblasť denných spánkov bábätka, pretože hoci je pochopiteľné, že ste sa snažili bábätku pomôcť, keď ste sa snažili predĺžiť rozostupy medzi dojčeniami, pretože inak bolo nespokojné a uplakané, tieto opatrenia však typicky fungujú len krátku chvíľu, kým sa nezačne dojčenie zhoršovať. Spoločne s laktačnou poradkyňou sa teraz porozprávajte o tom, ako môžete pomôcť vášmu bábätku, aby bolo spokojnejšie medzi spánkami aj bez nutnosti použitia cumlíka a predlžovania spánku.

Spoločne s laktačnou poradkyňou sa môžete pozrieť aj na oblasť nosenia bábätka, pretože v tejto situácii vám nosenie môže významne pomôcť.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jedná se o bojkot kojení?