ako prikrmovat polročného synčeka?

Jana    21.08.2011, 10:46

dobry den, synček má polroka, kojíme sa často,dokonca v noci už častejšie ako pred zavedením príkrmov. neviem však ako ho mám naučiť jest zeleninu? velmi mu to nechutí,a to už cca mesiac prikrmujeme,najskor zeleninka zopar lyžiečiek,neskor ovocie. no velakrat mu musim ponukat zeleninku aj 3x za den aby spapal aspon trošičku a niekedy aj ovocie vynecham ak spapa priliš malo zeleninky. nechcem ho do ničoho nutit,ked sa vykruca a jeduje tak mu už nedavam,skusim zase neskor,ked sa nakojí a vyspinka. ked sa vyspinka znovu ide najskor na prsník až potom o chvilu na zeleninku lenže ked mu dam neskor,napr hodinu po kojení tak mi už zeleninu vobec nechce,chce iba prsník a neviem či je spravne davat mu napr 15min po kojení zeleninu ale na druhej strane neskor ju nechce. mám pocit že mliečka je menej,a malý by najradšej len ceckal..kednapr jem chleba a natahuje sa za nim tak mu dam ochutnat suchy kuštik. neviem ako spravne postupovat pri krmení,kedy je najlepší čas na to a kolko by mal spapat...občas sa podarí že spapa 60-80ml polievočky ale večšinou okolo 30-40ml a v poslednom čase (cca 10dni) zase len par lyžičiek...ked je zaujatý tak vtedy večšinou spapa viac, neviem mam ho stale niečim zaujat aby papal alebo sa ma vyhradne sustredit na jedlo?

Milá Jana,
bábätká v tomto veku skutočne často uprednostňujú dojčenie. Je to tak správne, pretože PRÍkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú, nemajú teda za úlohu znižovať počet dojčení či záujem bábätka o dojčenie. Pokojne synčeka dojčite tak, ako doteraz, na požiadanie, kedykoľvek chce. Mnoho bábätiek sa v tomto veku dojčí aj v noci veľmi často, alebo aj častejšie ako predtým. Príkrmy zväčša neovplyvňujú počet nočných zobudení – naopak, niekedy ich počet ešte pribudne. Po zobudení je pre bábätká typické, že sa chcú nadojčiť – pokojne synčeka nadojčite. Ak by ste mali pochybnosti o množstve mlieka, pozrite si tento návod a postupujte podľa neho:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Čo sa týka príkrmov – dávajte ich synčekovi kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Pri príkrmoch nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je synček spokojný a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby synčekovi chutilo a aby mal z jedla radosť. V tomto bode nie je vašou úlohou dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Ak zje pár lyžičiek, je to v poriadku, ak má chuť zjesť viac, dajte mi viac. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce. Podmienky okolo jedla si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Je pravda, že mnohé bábätká jedia viac a lepšie, keď sú niečím zaujaté. Je tiež dobré, ak synčeka často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahol za tým jedlom, o ktoré má záujem, a jedol ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bral do rúk, sám sa ním kŕmil, namáčal si ručičku do jedla a oblizoval ju. Váš synček môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Synček sa bude učiť papať postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nemáte sa kam ponáhľať ani sa nemusíte znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte synčekovi jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod), materské mlieko je sladké, a preto pokojne môžete medzi prvými príkrmami dávať ovocie. Zeleninu urobte chuťovo atraktívnou tak, aby synčekovi chutila.
Pozrite si tiež tieto predchádzajúce odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=99

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=50



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > ako prikrmovat polročného synčeka?