Som bezlepková a omylom som zjedla lepok, kojim. Môže to nejak ublížiť synovi?

Natália    09.12.2022, 09:02

Dobrý večer. Vedeli by ste mi poradiť? Mam bezlepkovú diétu a dnes sa mi "podarilo" omylom zjesť tanier LEPKOVEJ krupice. Kojim ročného syna najmä vnoci alebo pred spaním. Môžem mu tým nejak ublížiť? Mam na nejaký čas obmedziť kojenie? Ďakujem za skorú odpoveď.

Milá Natália,

bez obáv môžete pokračovať v dojčení. Fakt, že vy nemôžete konzumovať jedlá s obsahom lepku neznamená, že aj vaše bábätko má celiakiu, takže mu stopové množstvá lepku, ktoré sa budú teraz nachádzať v materskom mlieku, nijakým spôsobom neublížia. Ak by vaše bábätko aj skutočne malo celiakiu tak, ako vy, tak sa mu jednorazovou konzumáciou stopových množstiev lepku nestane nič. Navyše, materské mlieko obsahuje látky vystieľajúce črevnú sliznicu, látky, ktoré pomáhajú správnej funkcii čreva, probiotické baktérie, takže v tejto situácii je dojčenie to najlepšie pre bábätko, pretože dojčenie je pre črevo liekom. Môžete preto pokračovať v dojčení a to aj omnoho častejšie, pre bábätko, ktorého matka má celiakiu, je o to dôležitejšie, aby bolo dojčené až do prirodzeného odstavenia, pričom ročné bábätká sa typicky dojčia omnoho častejšie než popisujete. Častejšie dojčenie udržiava tvorbu mlieka a je prevenciou predčasného odstavenia. Prečítajte si, pre čo všetko je dôležité pokračovať v dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

a tiež tento dokument:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Som bezlepková a omylom som zjedla lepok, kojim. Môže to nejak ublížiť synovi?