Mliečko len v jednom prsniku

Mirka    06.03.2023, 14:55

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 3 mesačné bábätko. Je na mojom mliečku, ktoré mu dávam s fľaše nakoľko nepije s prsníka. Mala som aj laktnacne poradkyne no nepodarilo sa, ale to je v pohode. Každé 3 hodiny kŕmim s fľaše a tak odsavam mliečko aby som mala na ďalšiu dávku. Skúšam aj prikladať ale vždy treba ešte dokrmit. No problém je v tom, ze prvý mesiac bola vždy moja "silna" strana prava vždy som s nej odsala viac aj keď v nej mam niejaku huľku. Myslim, že je tam cca od pôrodu. No teraz som došla do štádia, že vôbec neviem odsať pravý prsník. S ľavého mi ide 100-120 s pravého 20ml max 30. Ľavý ma krásne naliatý mlieko pomaly strieka na všetky strany a pravý nič. Beriem aj Lecitin no nepomáha. Skusala som aj ren power pump a odsavala kazdych 20 minút no vysledok bol len boľavé bradavky. Nemám žiaden zápal ani nic podobne. Bradavky ma palia po odsavaní, ale to ked ide odsavačka "naprazdno". Vedeli by ste mi niečo poradiť? Musela som už zaradiť umele mlieko a to sa mi nepáči. Ďakujem.

Milá Mirka,

každá hrčka, ktorá sa vyskytuje v prsníku dlhšie ako pár dní, by sa mala vyhodnotiť vyšetrením u gynekológa. Odporúčame vám hrčku v pravom prsníku vyšetriť a podľa nálezu postupovať ďalej. V prípade pretrvávajúcej hrčky v prsníku pravdepodobne nemá zmysel užívať ďalej lecitín. Ak by ste mali záujem, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk odkiaľ ste a odporučíme vám laktačnú poradkyňu, ktorá by s vami mohla prejsť konkrétne detaily vašej situácie a mohla by vám ukázať, ako ručne odstriekať mlieko z pravého prsníka. Ručné odstriekavania môže byť efektívnejšie, než odsávanie, prípadne pre mnohé ženy je spôsob, ako zvýšiť množstvo mlieka, ktoré získajú z prsníka to, že po odsávaní ešte mlieko z prsníka ručne odstriekajú.

Okrem toho v tejto situácii má zmysel zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Prečítajte si aj ďalšie tipy v tejto odpovedi z poradne dojčenia MAMILY:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10214



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mliečko len v jednom prsniku