Stráca sa mliečko, dojčenie 2 ročnej dcérky

Libuša    27.03.2023, 12:51

Dobrý deň, dojčim svoju dvojročnú dcérku na požiadanie,dojci sa rada a často, cez deň i v noci. Posledne týždne ale hlási že mliečko nie je, ak je tak po pár hltoch dôjde. Doteraz sme problém nemali ale zdá sa ako by sa mi mliečko vytracalo, nezmenili sme nič a tehotná urcite nie som, neviete prosím poradit ci je to normalne a ci s tým môžem niečo urobiť? Ďakujem pekne

Milá Libuša,

v tejto situácii vám odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Dvojročné detičky totiž o dojčení často rady hovoria a môže stať, že používajú rôzne slová bez toho, aby plne rozumeli tomu, čo znamenajú. Nie je teda jednoduché posúdiť to, ako aktuálne vyzerá príjem mlieka len na základe toho, čo hovorí dcérka. Okrem toho sa mnohé deti v tomto veku dojčia aj pri veľmi nízkej tvorbe mlieka, napríklad, keď je ich matka znova tehotná. Na druhej strane, je možné, že dcérka vníma zníženie toku mlieka a má zmysel urobiť kroky pre to, aby znova pila mliečka viac, hoci aj samotné dojčenie bez ohľadu na množstvo mlieka má veľký zmysel. Vyznať sa v tejto situácii vám pomôže profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY, s ktorou sa môžete naučiť rozlíšiť pitie, výdatnosť pitia a vyhodnotíte aj faktory, ktoré mohli v posledných mesiacoch prispieť k zníženiu tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by ste prišli na to, že niektoré faktory sa týkajú vašej situácie, môžete ich odstrániť a to samo o sebe pomôže zvýšiť tvorbu mlieka. Trávte s dcérkou veľa času vo fyzickom kontakte, môžete tráviť čas aj v kontakte koža na kožu, ponúkajte jej dojčenie. Existujú aj kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a je možné ich využiť aj pri väčšom dieťatku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stráca sa mliečko, dojčenie 2 ročnej dcérky