príkrmy

Majka Nováková    26.08.2011, 14:22

Dobrý deň, chem sa opýtať, všade sa odporúča určitý harmonogram zavádzania príkrmov, napr. mliečko, na desiatu ovocie, obed mäsko, atď, a vy uvádzate, že dieťa má jesť vtedy, ak má o to záujem, keď vidí rodičov jesť, nech mu ponúknu, čo jedia oni. Ale ja ako matka jem v inej dobe ako moje dieťatko, čiže to by malo v tom jedení chaos. Ako je to vlastne s tým prikrmovaním? Môžem mu dávať kedykoľvek počas dňa rôzne príkrmy,napr. ovocie, zeleninku, chlebík, ked má na to chuť? Alebo musím dodržiavať nejakú tú pravidelnosť?Chcem sa ešte opýtať, dvérka mala 9m, doktorka odporúčala dávať jej Activiu bielu sladkú, ja ju kojím od narodenia na požiadanie. Môžem jej ju podávať alebo namiesto toho nejaký jogurt, ak áno, aký? Alebo s tým mám počkať do roka? Ďakujem krásne za odpoveď.

Milá Majka,

niet divu, že v otázke príkrmov "máte chaos". Odporúčania sú skutočne nesmierne rozmanité. Je pravda, že harmonogramy a presné rozpisy sú populárne podobne, ako sú ešte stále populárne (a aj dodržiavané) odporúčania o tom, že bábätko sa má kojiť v trojhodinových intervaloch (príp. odporúčanie, že sa nemá kŕmiť skôr ako o hodinu, napríklad). Mnohé z týchto rád sú bezdôvodne príliš opatrné a berú jeden meter na všetkých - kombinujú zoznamy potenciálne alergénnych potravín a paušálne predpokladajú, že dieťa bude alergické na všetky (nehovoriac o tom, že medzi potraviny, na ktoré sú ľudia často alergickí, patrí napríklad kravské mlieko, ktoré sa dáva bez premýšľania novorodencom v podobe umelého mlieka). Taktiež sa tieto zoznamy sústreďujú na vymenovanie "nevhodných" potravín bez toho, aby objasňovali čo vlastne by bolo prejavom alergie a čo v prípade silnej alergickej reakcie urobiť.

Nielenže sú tieto opatrenia príliš zväzujúce pre takú potešujúcu udalosť, akou jedlo môže byť, ale mnohé vychádzajú z nesprávnych predpokladov. Jedným z nesprávnych predpokladov je, že účelom príkrmov je odstrániť dojčenie, pretože príkrmy dojčenie nahrádzajú; že príkrmy sú začiatkom odstavovania. Naopak, príkrmy sa k dojčeniu, ktoré zostáva zachované v rovnakom rozsahu, pridávajú. Ďalším nesprávnym predpokladom je, že dojčenie neprebieha na požiadanie, ale že má trojhodinový režim, v rámci ktorého o 7:00 nakojíte, a preto o 10:00 zavediete ovocnú desiatu, čím nahradíte kojenie o 10:00. Časový harmonogram príkrmov sa odvíja od predstavy, že deti sa dojčia v konkrétnych časových intervaloch. Matky, ktoré dojčia na požiadanie, často hovoria o tom, že nevedia predpokladať, kedy sa bábätko bude kojiť a podľa toho časovať príkrmy. Preto ich tiež často mätie to, že dieťatko nakŕmia a ono chce po nakŕmení ešte kojenie. Alebo naopak, ak je dieťa už príliš hladné, nie je ochotné zjesť príkrm a vytvrvalo sa dožaduje kojenia. V rámci myšlienky dojčenia na požiadanie je oboje normálne, dieťa sa naďalej dojčí na požiadanie, či už pred príkrmom alebo po príkrme. V skutočnosti na desiatej, ktorej súčasťou je ovocie, nie je nič magické. Rovnako, ako nie je nič magické na tom, že dieťaťu dáte večer práve kašu. Mimochodom, kaše (obzvlášť tie drahé instatné kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli.

Je pochopiteľné, že mamičky sa snažia nájsť ten najlepší návod na to, ako kŕmiť svoje bábätko, a často sa do písmena pridržiavajú nejakých návodov, miesto toho, aby sa dívali na svoje bábätko a jeho reakcie - podobne ako pri dojčení. Mnoho mamičiek nám píše o tom, ako veľmi sa ich bábätko díva napríklad týždeň pred ukončeným 6. mesiacom za jablkom, ktoré ony jedia, ale rozmanité návody na prikrmovanie v nich vyvolali taký strach, že v snahe urobiť to čo najlepšie, mu jablko nedajú. Z bežného aktu jedla sa stáva strašiak, ktorým môžu svojmu dieťaťu ublížiť, ak náhodou nedodržia nejaké pravidlo.

To, čo píšete, je pravda. Matky často jedia inokedy ako zvyšok rodiny (čakajú, kým dieťatko konečne zaspí, aby sa mohli v pokoji najesť). Usporiadajte si časy jedla tak, aby vám vyhovovali. Ale ak napríklad je vaše bábätko hore v čase, keď idete jesť, zoberte ho so sebou k stolu a keď má chuť na chlebík, ktorý vy jete, nie je predsa nič zlé na tom, ak mu ho ponúknete. Alebo ak bude chcieť mrkvu z vašej polievky, pokojne mu ju dajte. Dodržiavajte takú pravidelnosť, ktorá vyhovuje vašim zvykom a rodine.

K jogurtu: pre dojčené deti je zbytočný, pretože dojčením prijímajú dostatok mlieka a nepotrebujú ďalšie mlieko, z príkrmov potrebujú získať niečo iné než mlieko. Materské mlieko je omnoho kvalitnejšie než akýkoľvek jogurt (akokoľvek reklamovaný), aj z hľadiska obsahu probiotík. Na druhej strane, ak v rodine konzumujete jogurty a jogurty budú patriť do jedálnička vášho dieťaťa v budúcnosti, začnite ho dcérke dávať, keď to budete považovať za správne, ale nemáte sa kam ponáhľať. Čo sa týka typu jogurtu - toto je vaša spotrebiteľská voľba, neexistuje žiadne odporúčanie, takéto odporúčania sú často ovplyvnené (vedome či nevedome) marketingom.

Podobne ako pri dojčení na požiadanie urobte nasledujúce:

  • sledujte svoje bábätko, jeho reakcie, záujem, schopnosti, nie hodiny, kalendáre a zoznamy prikázaných a zakázaných jedál
  • umožnite bábätku dojčiť sa kedy chce, prípadne mu dojčenie aj ponúkajte
  • dávajte bábätku jedlo, o ktoré javí záujem
  • režim stravovania prispôsobte chodu svojej rodiny tak, aby bol praktický a vyhovoval vám a bábätku
  • prestaňte mať z jedla strach
  • dodržiavajte základné pravidlá bezpečnosti pri maličkých bábätkách, nedávajte im šmykľavé guľaté jedlo (celé guličky hrozna, arašidové oriešky) prv, ako máte istotu, že ich dokážu bezpečne jesť.
  • konzistenciu, typ jedla, jeho množstvo prispôsobte záujmu dieťatka a jeho chuti jesť
  • dieťa sa jesť ešte len učí, dajte mu čas a využite jeho nadšenie pre objavovanie nových vecí a chutí v čase, keď má o to záujem
  • s príkrmami nemusíte čakať presne do 6. mesiaca. Odporúčanie WHO dojčiť výlučne do 6. mesiaca je orientačné, môže to byť o niečo skôr či neskôr.

Mnohé ostatné záležitosti týkajúce sa príkrmov, sú skôr otázkou zdravého stravovania a treba si ich preštudovať osobitne.

Ak by ste mali ďalšie otázky o príkrmoch, pýtajte sa.

Pozrite si tiež tieto predchádzajúce odpovede na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=99

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=50

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=108



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok