Koľko tekutín má vypiť 2-ročné dieťa

Silvia    18.05.2023, 14:01

Dobrý deň! Ďakujem Vám veľmi pekne za predchádzajúcu odpoveď. Mám 2-ročnú dcérku a som v 6. mesiaci tehotenstva. Dcérka bola od narodenia výlučne dojčená, ale cca od januára som už stratila mlieko. Ako mi začala klesať tvorba mlieka, malá začala mať zápchu. Doposiaľ s ňou bojujeme, aj keď sa to už zlepšilo, no hoci kaká niekedy každý deň, stolicu má veľmi tvrdú a takmer vždy jej poškodí konečník a na konci máva trochu krvi. Niekedy je stolica veľmi objemná, nevládze ju vytlačiť, musíme jej pomáhať. Zo stravy sme odstránili všetky potenciálne zapekajúce potraviny, vediem si precíznu tabuľku toho, čo zjedla, čo pila a sledujeme nejaké súvislosti, zvýšili sme príjem polievok aj tekutín. Lekárka nám povedala, že problémom môže byť pomer prijatej vlákniny (čisto len zo stravy, doplnky jej nedávame) a prijatých tekutín. Je ale v tom, že jej dávame UM, cca 300ml denne. Keď som stratila mlieko, UM sme nezaviedli. Dcérka sa stále dojčí, aj keď z prsníkov nič netečie, fľašku odmieta. Denne vypije trochu kravského mlieka, trochu zriedenej ovocnej šťavy a cca 2 dcl vody. Lekárka nám povedala, že má vypiť maximálne 2 dcl vody denne. Ale už nám nepovedala, či len čisto vody alebo celkovo tekutín. Všade čítam, koľko by malo 2-ročné dieťa vypiť, niekde sa uvádza viac než liter tekutín, čo ale naša dcérka bez materského mlieka nie je schopná vypiť. Denne vypije max. 3 dcl tekutín. Keďže nemá fľašku, dávame jej len z pohárika, je to veľmi náročné vôbec dosiahnuť. Nevie ešte piť súvisle, len si cucne a odbehne preč. Mám preto 2 otázky - koľko tekutín by teda mala nedojčená dvojročná dcérka denne vypiť a čím môžeme v rámci pitného režimu najlepšie nahradiť materské mlieko, kým sa nám nenarodí ďalšie dieťa? Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď!

Milá Silvia,

ďakujeme za ďalšiu otázku. Tak, ako sme si spoločne písali pred pár mesiacmi:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10896

v tehotenstve významne klesá tvorba mlieka (hoci toto sa postupne v priebehu tehotenstva mení a postupne sa tvorba mlieka začne zvyšovať) a preto je dôležité zabezpečiť dojčenému dieťatku dostatočný prísun potravy aj tekutín.

Medzi potraviny, ktoré bábätko v tomto veku dostáva, by nemalo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patriť umelé mlieko.  Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Pokúste sa preto zamerať na pestré jedlá z rozmanitých potravín, môžu to byť bežné rodinné jedlá, ktoré konzumujete doma, alebo ak by dieťatko nebolo ochotné dostatočne papať, môžete sa zamerať najmä na kalorické potraviny:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Zamerajte sa pri tom na stravu, ktorá bude mať zmäkčujúci účinok na stolicu:

- zaraďte do stravy dieťatka pomleté ľanové semienko, ktoré mu môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať

Čo sa týka tekutín, neodporúčame vám podávať bábätku umelé mlieko a rovnako žiadne iné mlieko (kravské, kozie, či rastlinné mlieka) by dieťatko nemalo dostávať v množstvách, ktorými by sme sa snažili nahradiť to, čo by získalo pri dojčení. Navyše vaše dieťatko je naďalej dojčené a napriek tomu, že tvorba mlieka je nižšia, určité množstvo materského mlieka získava. A toto mlieko je mimoriadne cenné, pretože naďalej dieťatku poskytuje probiotiká, látky, ktoré vystieľajú črevo, pomáhajú vyzrievaniu čreva, mozgu a ďalších orgánov, látky poskytujúce slizničnú imunitu, vyzrievajúce imunitný systém, protizápalové látky a stovky ďalších nenahraditeľných látok, vrátane kmeňových buniek. Mlieko, ktoré vaše dieťatko získava počas tehotenstva, je navyše svojím zložením porovnateľné s kolostrom, teda s mliekom, ktoré pijú bábätká po pôrode a ktoré sa nazýva aj tekuté zlato a je „nabité“ látkami pomáhajúcimi v imunite dieťatka. Okrem toho má toto mlieko aj zmäkčujúci účinok na stolicu.

Samozrejme, že v prípade tvrdej stolice, je dôležité zamerať sa aj na dostatočnú hydratáciu dieťatka. Neobmedzujte príjem tekutín. Nechajte teda dieťatko dojčiť sa, kŕmte ho jedlom a k tomu ho nechajte vypiť toľko tekutín, koľko má chuť. Tekutiny dieťatku podávajte z otvoreného pohárika.  Nie je jediný dôvod učiť dcérku piť z fľašky, celý život bude piť z pohára, má zmysel sa naučiť túto zručnosť od maličkého bábätka. Nemusíte podávanie tekutín obmedzovať, ani ho zložito merať. Dieťatko môže piť toľko, koľko má chuť, znakom dostatočnej hydratácie je číry alebo žltkastý moč.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Koľko tekutín má vypiť 2-ročné dieťa