Ako ukoncit dojčenie a zároveň prejsť na špeciálne mlieko?

Kristína    30.05.2023, 14:50

Dobrý deň, syn ma atopicky ekzem a zároveň silnú alergiu na bkm a veľmi zle znáša kazein. Z tohto dôvodu musíme ukončiť dojčenie. Je dojčeny od narodenia, plus os 5 mesiaca je na príkrmoch. Ma 9 mesiacov. Počas dňa sa už prestavuje viacmenej bez mlieka, v noci ešte potrebuje mliečko. A na zaspávanie tiež. Potrebujeme ho naučiť piť z fľaše a zároveň ukončiť dojčenie tak aby som sa vyhla zápalu prsníkov. Viete mi poradiť ako to všetko zvládnuť? Veľmi odmieta fľašku, skúšali sme rôzne typy, žiadnu neprijal. Mlieko je dôležité pre zlepšenie jeho zdravotného stavu. Ďakujem

Milá Kristína,

ukončenie dojčenia a zastavenie tvorby mlieka je oblasť, ktorej sa laktačné poradkyne MAMILY venujú tak, aby ženy nedostávali poškodzujúce informácie, ktoré môžu mať negatívny vplyv na ich prežívanie aj spôsobovať fyzickú bolesť. Preto vám prinášame brožúrku o zastavení tvorby mlieka, ktorú si môžete zdarma stiahnuť. Detailný opis ako zvládnuť situácie, ktoré sa spájajú s ukončením dojčenia, nájdete v našom podrobnom článku o ukončení dojčenia. Profesionálne laktačné poradkyne MAMILY vás môžu sprevádzať na tejto ceste v osobnom kontakte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali podporu, povzbudenie a užitočné tipy. Laktačná poradkyňa vám okrem iného môže ukázať aj kŕmenie bábätka pohárikom, pretože ak by ste sa rozhodli ukončiť dojčenie, bábätko nemusí dostávať fľašu. Tekutiny sa dieťaťu môžu podávať pohárikom a má zmysel ho naučiť piť z pohárika, pretože takto bude získavať tekutiny po zvyšok života a teda je to zručnosť, ktorú sa raz potrebuje naučiť a navyše používanie pohárika má význam aj z hľadiska prevencie pri správnom vývoji tvárovej časti lebky. Satie z cumlíka (aj na fľaši) podporuje svaly, ktoré svojou činnosťou následne menia tvar zubných oblúkov zo želaného U na tvar písmena V, v ktorom dochádza k nesprávnemu postaveniu zubov, toto súčasne mení tvar podnebia na tzv. gotické a ovplyvňuje to postavenie Eustachovej trubice, znižuje veľkosť nosových štrbín a spôsobuje aj ďalšie zmeny v tvárovej časti lebky.

Ponúkame vám ešte iný pohľad na vašu situáciu, pretože práve v tejto situácii má pre bábätko obrovský význam pokračovať v dojčení. Z hľadiska atopického ekzému nie je riešením používať špeciálne mlieko. Ani nedojčené deti nemajú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie dostávať umelé mlieko (a toto mlieko, ktoré by malo viesť k zlepšeniu zdravotného stavu bábätka je bez ohľadu na jeho marketing skutočne umelým mliekom, vyrobeným z kravského mlieka), pretože podávanie umelej výživy po 6 mesiaci podľa WHO vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Dojčenie je v prípade atopického ekzému mimoriadne pozitívny faktor. Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé a dojčenie pomáha dieťaťu dosiahnuť jeho potenciál na maximálne možné zdravie aj z hľadiska imunitného systému, okrem ďalších vplyvov, ktoré dojčenie má na zdravie dieťaťa, ale aj matky. Vášmu dieťatku dojčenie v prípade atopického ekzému teda pomáha v mnohých smeroch - okrem iného buduje imunitu, pomáha dieťaťu, ak sa cíti nepríjemne alebo ho koža svrbí a podobne. Atopický ekzém, ako už samotný výraz "atopický" naznačuje, je ekzém, ktorého pôvod nie je známy. Nie je vylúčené, že v jedlách, ktoré bábätko dostáva, sa nenachádza potravina, na ktorú bábätko s atopickým ekzémom reaguje a kŕmiť ho len umelým mliekom nie je riešením ani v tomto jeho veku a ani v rámci hľadania dlhodobého riešenia. Z hľadiska dojčenia nemá zmysel paušálne vylučovať z vašej stravy napríklad citrusy, rajčiny a sladkosti. Má zmysel, ak budete držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, aby ste v tom čase nekonzumovali túto potravinu (ani v stopových množstvách) ani vy, ani bábätko. V tejto súvislosti sa často matky pýtajú otázku "ako rýchlo sa nejaká potravina objaví v materskom mlieku" a "ako dlho tam zostane". Na túto otázku nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade, nejde o potravinu ako celok. Materské mlieko sa tvorí z krvi, takže v materskom mlieku sa môže objaviť len to, čo je v krvi. A zložka, ktorá niekedy môže spôsobiť nejakú reakciu je cudzorodá bielkovina - často napríklad bielkovina kravského mlieka. A to "ako rýchlo" sa objaví, závisí od množstva faktorov a tiež nie je možné povedať, "ako dlho tam zostane". Je to individuálne, závisí to od konkrétnej potraviny a ak vám niekto povie konkrétne číslo, tak je to len hádanie.

Čo teda treba urobiť z praktického hľadiska riešenia atopického ekzému? Skúste držať eliminačnú diétu na niektorú potravinu, odporúčame vám začať s alergénmi, na ktoré sú alergickí ľudia najčastejšie – teda kravské mlieko, potom skúste lepok, neskôr orechy, morské plody a ryby, citrusy atď. Potom skúste niečo zjesť, čo ste vylúčili, počkajte 3 dni, sledujte, či sa na bábätku niečo nezmení, a potom skúste ďalšiu potravinu. Navyše atopický ekzém je z tohto hľadiska komplikované odsledovať aj preto, že má spontánne obdobia, keď sa situácia zlepší bez ohľadu na to, čo ste urobili a potom sa zasa zhorší a dôvod nie je známy.

Mnohé matky dojčených detí skúšajú obmedzovať svoj jedálniček a jedálniček dieťaťa a nakoniec po tom, čo sa ich dieťa prirodzene odstaví po 3-5 rokoch dojčenia, hovoria o tom, že naďalej netušia, ktorá potravina robí dieťaťu problém a že ukončenie dojčenia situáciu nijako nezlepšilo. Pokračujte teda v dojčení a skúšajte hľadať.

Okrem toho píšete, že bábätko má silnú ABKM a neznášanlivosť kazeínu. Aj z tohto pohľadu nie je riešením podávanie umelého mlieka vyrobeného z kravského mlieka. Okrem toho, že úprava tohto umelého mlieka tak, aby bola rozštiepená bielkovina kravského mlieka spôsobuje, že toto mlieko mnohé deti odmietajú piť z hľadiska jeho  senzorických vlastností, bielkovina kravského mlieka sa prirodzene nenachádza v materskom mlieku vôbec. V materskom mlieku sa môže nachádzať len v prípade, že dojčiaca žena konzumuje kravské mlieko alebo výrobky z kravského mlieka. Môžete preto zvážiť diétu, v ktorej by ste sa vyhli kravskému mlieku a produktom vyrobeným z kravského mlieka. Takto by ste úplne eliminovali výskyt BKM vo vašom mlieku a ak by ani bábätko nedostávalo jedlo z kravského mlieka a výrobkov z neho, nebude vystavené bielkovine kravského mlieka vôbec a tým pádom nebude mať príznaky alergie na BKM. Typicky sa pri bábätkách, ktoré majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka odporúča časom skúšať, či sa táto alergia nevytráca, pretože mnohé bábätká časom prestanú na BKM reagovať. Ak by sa toto časom zlepšilo, môžete sa vrátiť k strave, ktorá by obsahovala kravské mlieko, ak by ste sa takto chceli stravovať a možno by ste časom mohli takéto jedlo zahrnúť aj do jedálnička bábätka. Nateraz by však eliminácia kravského mlieka vo vašom jedálničku a samozrejme v jedálničku bábätka mala v prípade, že bábätko skutočne má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, úplne odstrániť príznaky.

Okrem toho v prípade neznášanlivosti kazeínu dáva o to väčší zmysel pokračovať v dojčení bábätka a nepodávať mu umelé mlieko, pretože bez ohľadu na to, ako ho prezentuje marketing firmy, ktorá toto „špeciálne“ mlieko vyrába, vždy ide o mlieko, ktoré sa vyrába z kravského mlieka a to obsahuje typicky 90 % kazeínu, oproti materskému mlieku, ktoré obsahuje približne 8 %.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako ukoncit dojčenie a zároveň prejsť na špeciálne mlieko?