Postupne ukoncenie dojcenia

Martina    23.05.2020, 19:15

Dobry den Mam 7 mesacnu dcerku ktora bola exluzivne dojcena do 6 mesiaca. O dva mesiace idem nazad do prace, a hned ako sa mi vrati menzes chcem opat podstupit umele oplodnenie lebo nedokazem otehotniet prirodzene. Koli tymto dovodom musim predcasne ukoncit dojcenie co vsak one znasame dost tazko. Ako mi bolo odporucene sestrickou aby som od siesteho mesiaca som zamennila jedno denne kojenie za umele mlieko a postupne zamenila uplne. Dcerka flasku ci uz jej ju podam ja alebo jej otec. Musim nahradit vsetky kojenia umelym mliekom? Mohli by ste mi poradit ako dcerku odstavit bez toho aby velmi trpela a ako prirodzene privolat menzes? Viem ze to nie je idealne odstavit ju tak skoro ale koli mojmu veku nemozem umele oplodnemie odkladat. Velka vdaka za odpoved

Milá Martina,

pri rozhodovaní o odstavení nemávajú ženy väčšinou dostatok odborných informácií ani podpory. Dojčenie (a odstavovanie) sa spája s množstvom nesprávnych predstáv a nemusí byť jednoduché sa v nich vyznať. Jedna z nesprávnych predstáv o dojčení sa týka predstavy, že pre to, aby sa obnovila plodnosť čo najskôr, je potrebné dojčenie ukončiť predčasne. Avšak jediný hormón, ktorý by mohol ovplyvňovať váš návrat menštruácie a plodnosti, ktorý súvisí s dojčením, je hormón prolaktín. A aj keby ste teraz bábätko úplne odstavili, hladiny prolaktínu budú klesať pomaly. Pritom pri pokračovaní v dojčení budú postupom času klesať aj tak a štúdie ukazujú, že už v 11 mesiacoch sú hladiny prolaktínu približne rovnaké, či žena dojčí alebo nedojčí. A to znamená, že jediný faktor, ktorý po tomto čase odďaľuje plodnosť, je už iba a výlučne náročnosť starostlivosti o dieťa (stres, ktorý z tohto vyplýva a telo ho vníma). Telo ženy potláča plodnosť vtedy, ak je starostlivosť o dieťatko ešte stále taká náročná, že nie je vhodný čas na nové tehotenstvo. S týmto súvisí aj náročná nočná starostlivosť o dieťa ako aj celkové vyčerpanie ženy. Dôvodom nie je dojčenie ako také. Dojčenie je prejavom starostlivosti o dieťa, náročná starostlivosť sa môže prejavovať dlhým alebo častým dojčením. Dojčenie však nie je dôvodom potlačenia plodnosti. Je to náročná starostlivosť o dieťa. Preto riešením nie je odstavenie. Odstavenie nespôsobí, že starostlivosť o dieťatko bude jednoduchšia. Odstavenie nepomôže návratu plodnosti.  Aj ženy na materskej dovolenke starajúce sa o dieťa môžu zažívať stres, zápasia s nedostatkom spánku a často nedostatkom odpočinku a času pre seba. Riešením ich situácie je preto pomoc v domácnosti, so starostlivosťou o dieťa, vytváranie podmienok pre jej relax a spánok.

Podobne nesprávne informácie ženy často dostávajú v oblasti návratu do práce. Dojčenie sa často vníma ako „všetko alebo nič“. Dojčenie je však možné upraviť alebo zmeniť tak, aby fungovalo napríklad, keď sa žena vráti do práce. Vaša otázka zahŕňa široké spektrum tém, ktoré si vyžadujú dôkladné vysvetlenie. Preto v oblasti návratu do práce si preštudujte túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2294

Odstavenie sa typicky spája s prechodom na fľašu a umelé mlieko, pričom ženám nebývajú ponúknuté iné možnosti. Vášmu bábätku nepotrebujete podávať umelé mlieko. Nemusíte „každé dojčenie nahradiť umelým mliekom.“ Po šiestom mesiaci by vám už nikto nemal umelé mlieko odporúčať. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí jasne, že v prípade, že by dieťa po 6 mesiaci už vôbec nebolo dojčené, je podávanie umelej núdzovej náhradnej výživy „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Ak sa napriek tomu rozhodnete dojčenie postupne ukončiť, pri predčasnom odstavovaní je dobré poznať dôvody pre odstavovanie, lebo podľa toho je možné zvoliť kroky, ktoré sa dajú podniknúť – dá sa napríklad zvoliť tempo a postupnosť odstavovania alebo napríklad prestať dojčiť z jedného prsníka a pokračovať v dojčení z druhého alebo prestať dojčiť v noci a pokračovať v dojčení cez deň. Prípadne sa dá vymyslieť plán na preklenutie obdobia bez dojčenia a na pokračovanie dojčenia po tomto období.

Ak je to potrebné z hľadiska napĺňania prsníkov mliekom pri odstavovaní, môžete si trochu mlieka ručne odstriekať do úľavy. Toto mlieko môžete použiť na nakŕmenie dieťatka alebo do príkrmov.

Skoré odstavenie sa spája so širokou škálou emócií. Získajte psychologickú pomoc napríklad od laktačnej poradkyne MAMILY, aby ste mali možnosť otvorene a bez posudzovania hovoriť o svojich pocitoch z odstavenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8049

Spoločne s laktačnou poradkyňou by malo zmysel sa stretnúť aj preto, že aj pri odstavovaní existuje množstvo mýtov ako napríklad:

„Odstráňte ako prvé dojčenie, ktoré bábätko najmenej potrebuje.“
Lenže bábätko neodlišuje dojčenia na tie, ktoré potrebuje menej, a tie, ktoré potrebuje viac.

„Ak máte na odstavenie len 2 dni, tak prvý deň dojčite o polovicu menej a druhý deň o ďalšiu polovicu menej.“
Táto rada nedáva zmysel, pretože neuľahčí situáciu ani bábätku ani prsníkom matky. Akurát to bude znamenať, že posledné dva dni s dojčením budú boj a plné zmätku ohľadne toho, ktoré dojčenie bábätku dovoliť a ktoré nie. Ak je na odstavenie naozaj málo času, tak potom má zmysel dojčiť až do poslednej možnej chvíle a následne riešiť stále menším odstriekavaním do úľavy.

„Nahraďte dojčenie podávaním umelého mlieka.“
A pritom po 4 mesiacoch je pri odstavovaní je možné dojčenie nahrádzať príkrmami, ktoré sú čerstvé, rozmanité a výživnejšie.

„Odíďte od dieťaťa na víkend preč, a keď sa vrátite, tak bude odstavené.“ Odstavenie by sa nemalo zámerne spájať s neprítomnosťou matky. Nemalo by sa spájať s klamstvami či s vyplakaním.

„Nech bábätku začne otec dávať fľašku, aby sa aj on zapojil do starostlivosti o bábätko.“
Otec sa môže do starostlivosti o bábätko zapojiť širokou škálou spôsobov a navyše sa môže starať o matku a napĺňať jej potreby.

Ktoré kroky nie je vhodné pri odstavovaní urobiť?

  1. Na ukončenie tvorby mlieka nie sú potrebné lieky. Tvorba mlieka prestane aj sama od seba, celý proces nebude jednoduchší, kratší ani menej bolestivý. Lieky používané na zastavenie tvorby mlieka majú množstvo závažných nežiaducich účinkov.
  2. Nie je vhodné sťahovať prsia obväzmi. Toto môže spôsobiť bolesti a neurýchli zníženie tvorby mlieka.
  3. Dávať na bradavku nechutné či štipľavé látky, aby sa dojčenie dieťaťu znechutilo.
  4. Obmedzovaním príjmu tekutín matky. Odstavovanie nie je dôvod, aby sa matka týrala dehydratáciou. Odstavovanie v kombinácii so smädom nijako situáciu neuľahčí ani významne neprispeje k zníženiu tvorby mlieka.
  5. Nahradiť dojčenie staršieho dieťaťa pitím kravského mlieka alebo umelého mlieka alebo „kakavkom“.

A ešte najčastejšia otázka: Nedostanem pri odstavovaní zápal prsníkov? Ideálne je postupné odstavenie namiesto náhleho. Zápal prsníkov nie je strašiak, ktorého sa musíte báť. Ak by ste mali pocit príliš plných prsníkov, môžete ich do úľavy odstriekať.

Tvorba mlieka v malom množstve môže pretrvávať aj mnoho mesiacov či rokov po ukončení dojčenia.

Pre bábätko vo veku vášho dieťatka sú dôležité tieto body:

  1. Od 6 mesiacov nepotrebuje nedojčené bábätko umelé mlieko. Výživnejšie a vhodnejšie sú rozmanité príkrmy v dostatočnom množstve a primeranom zložení. Odporúčania podávať umelé mlieko sú len snahou výrobcov predať čo najviac umelého mlieka. Ak chcete dávať mlieko, je možné ho bábätku dávať napríklad vo forme jogurtov. Bábätko po 6 mesiaci nepotrebuje piť kravské mlieko ako nápoj.
  2. Odstavenie sa nemá spájať s plačom, s tým, že bábätko necháme vyplakať alebo že mu budeme klamať. Bábätko je vhodné upokojiť, utišovať, poskytovať mu veľa fyzického kontaktu, umožniť mu spoločné zaspávanie alebo to, aby sa dotýkalo prsníka rukami či tváričkou.
  3. Nie je dôvod, aby sa v tomto veku spájalo odstavenie so zavádzaním fľaše. Bábätko môže jesť lyžičkou alebo rukami a piť z bežného otvoreného pohárika.
  4. Nie je potrebné bábätku kupovať špeciálne poháriky s náustkami či rozličné „nevylievacie“ poháriky. Je dobré učiť bábätko piť z obyčajného pohára a dovoliť mu, aby sa naučilo fungovať so zákonom gravitácie. Tento vek je na to vhodný, a ak má bábätko príležitosť, tak sa to v tomto veku naučí pomerne rýchlo.
  5. Nie je dôvod na to, aby sa pri odstavovaní v tomto veku začal používať cumlík. Je možné nájsť nežné spôsoby uspávania bez prsníka aj bez cumlíka.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Postupne ukoncenie dojcenia