Odstavenie

Daniela S.    05.06.2023, 18:06

Ahojte :) Potrebovala by som poradiť od vás skúsených. Synček má už dva roky a dostala som sauž do štádia, že chcem prestať s dojčením. Mlieka mám už minimum a syn používa už prsník len ako cumeľ. Žiaľ frekvencia je už neúnosná, rozumej chcel by byť na prsníku naozaj každých 5 minút. Som ztoho už vyčerpaná fyzicky aj psychicky. Noci už sú tiež neznesiteľné, spím celú noc v jednej polohe lebo chce mať prsník v ústach bez prestávky. Začala som mať obrovské problémy s už aj tak problematickým chrbtom. Skúšala som odstaviť najprv len cez deň a potom len na noc, ale u neho je to že buď všetko alebo nič. Moje rozhodnutie už je nemenné, nakoľko mám ešte detičky, ktorým nemám absolútne čas savenovať, pretože stále vysí na prsníku. Nehovoriac o tom,že všade na verejnosti mi chce prsník vyťahovať a ak odmietnem má hrozné záchvaty hnevu. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť, ako nejak šetrne pre jeho srdiečko ukončiť dojčenie. Nejaké tipy, rady. Nechcem mu už v tomto veku núkať cumlík. Papá už všetko ako my:) Vopred ďakujem za váš čas a pochopenie :)

Milá Daniela S.,

je pochopiteľné, že v tejto situácii uvažujete o krokoch, ktoré by viedli k uľahčeniu starostlivosti o svoje deti. Ak by ste sa rozhodli dojčenie ukončiť, odporúčame vám preštudovať si aj tento náš článok:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

v ktorom nájdete podrobné informácie, ako postupovať pri zastavovaní tvorby mlieka a tiež informácie o tom, ako postupovať z hľadiska dieťatka. Táto oblasť sa spája s rôznymi mýtmi a nesprávnymi informáciami. Jednou z nich je napríklad aj predstava, že ukončenie dojčenia sa spája s prechodom na cumlík a fľašu (dokonca s umelým mliekom). 2-ročné dieťa však už nemá dostávať umelé mlieko ani v prípade, že by vôbec nebolo dojčené, tekutiny môže dostávať z bežného pohárika a nemá zmysel ho v tomto veku učiť používať cumlík. Ponúkame vám možnosť rozhovoru o všetkých možnostiach, ktoré v tejto situácii máte. Ukončenie dojčenia samozrejme nie je jednoduché, pretože dieťatko v tomto veku dojčenie naďalej významným spôsobom potrebuje, dá sa očakávať, že snahy o ukončenie dojčenia budú sprevádzané prudkou reakciou zo strany dieťatka. Toto vyjadruje, ako veľmi nemá v tomto veku schopnosť napĺňať svoje potreby inou formou starostlivosti. Nepoužívajte „zaručené“ rady, ktoré vám niekto odporučí, v tomto procese je kľúčové vychádzať z vášho poznania dieťatka a postupovať podľa toho, ako ho poznáte. V tomto procese vás môže sprevádzať profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám poskytne pochopenie, podporu, povzbudenie a praktické informácie podľa toho, ako sa konkrétne bude situácia vyvíjať. Súčasne by ste sa mohli s laktačnou poradkyňou porozprávať o všetkých detailoch vašej situácie. Je možné, že by ste v tomto rozhovore našli spôsoby, ako zlepšiť vašu situáciu tak, aby ste vládali pokračovať v dojčení. To, ako opisujete situáciu s aktuálnym dojčením, totiž naznačuje, že by sa dali urobiť viaceré kroky, ktoré by mohli pomôcť, aby dojčenie bolo podstatne jednoduchšie a začalo vám reálne pomáhať v starostlivosti o bábätko. Táto situácia nie je veľmi odlišná od situácie, kedy by išlo napríklad o 2-mesačné bábätko a jeho matka by pozorovala minimálnu tvorbu mlieka. Aj v 2 mesiacoch by situácia so zníženou tvorbou mlieka mala prejavy, v ktorých by dojčenie bolo veľmi nepríjemné, napríklad typicky pri zníženej tvorbe mlieka v 2 mesiacoch ženy pociťujú bolesti pri dojčení, často neznesiteľné a logicky uvažujú o ukončení dojčenia. Ale tak ako v 2 mesiacoch existujú kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka a odstrániť bolestivosť bradaviek, existujú kroky ako zvýšiť tvorbu mlieka a zlepšiť dojčenie aj v 2 rokoch. A dá sa očakávať, že tieto kroky by pomohli významne zlepšiť dojčenie v noci a aj cez deň. Staršie bábätká môžu reagovať na zníženie tvorby mlieka paradoxne tým, že „visia“ na prsníku a často sa dojčia aj v noci. Pokračovať v dojčení za týchto okolností je samozrejme nesmierne náročné. Ale, ak je toto prejavom zníženej tvorby mlieka, potom zvýšenie tvorby mlieka a zvýšenie príjmu mlieka pri dojčení často situáciu pomôže zlepšiť tak, že ženy nachádzajú znova energiu pre to, aby pokračovali v dojčení a dokonca zisťujú, že dojčenie im pomáha v starostlivosti o dieťa.

Keďže sme stratili vzory pre dojčenie, spoločnosť netuší, ako má vyzerať dojčenie 2-ročného dieťatka. Neposkytuje ženám podporu, aby prekonali náročné obdobia a nesmeruje ich k pomoci, ak sa s dojčením deje niečo, čo by si vyžadovalo zlepšenie. Za aické riešenie takejto situácie sa odporučí odstavenie. Ale na dojčení záleží. Deti v tomto veku sa typicky chcú dojčiť veľmi často. Vyplýva to najmä z toho, že sú už dostatočne veľké a motoricky zručné, samostatné v chôdzi, ale súčasne ešte stále nedokážu dobre komunikovať a zažívajú mnoho situácií, v ktorých sú veľmi frustrované, pretože nevedia vyjadriť svoje potreby. Dojčenie ich v tomto smere zachraňuje, pretože dojčenie je pre ne komunikáciou, pri ktorej získajú upokojenie, pocit, že sú milované, bez ohľadu na to, čo sa deje, teda, že sú prijímané také, aké sú. Aj vďaka dojčeniu sa učia, že ich potreby napĺňajú ľudia a nie veci. Súčasne strata vzorov pre dojčenie spôsobuje, že sa v mnohých prípadoch ženám znižuje tvorba mlieka, existujú viaceré faktory, ktoré sa typicky spájajú so znížením tvorby mlieka pri staršom bábätku:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a ktorých odstránením sa pomáhajú odstrániť problémy, ktoré súvisia so zníženým príjmom mlieka pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok