Ukončení nočního kojení

Niky    13.10.2023, 15:18

Dobrý den, Určitě je tu tento dotaz mnohokrát, ale nenašla jsem přímo odpověď na naši specifickou situaci, proto píšu tento dotaz. Dcera má aktuálně 16 měsíců. Je stále kojená, ale zejména večer a v noci. Kojení se mi ze začátku vůbec nedařilo rozběhnout, ale nakonec jsme se sladily a jsem za to moc rada. Kolem 4. měsíce se u dcera změnilo spaní a to zejména to v noci. Do té doby usinala krásně i sama v postýlce a třeba i na 5 hodin v kuse. Po těch 4 měsících se začala budit klidně každou hodinu. Byla jsem tak vyrizena, ze jsem ji nakonec přesunula k sobě do postele ve snaze se aspoň trochu prospat. Doufala jsem, ze se to časem zlepší, ale zlepšení nepřichází. Spis naopak. Dcera se v noci budí stále každou hodinu a pořad se chce kojit. Má mě jako dudlík a já už jsem grogy víceméně nonstop. Rada bych ji klidně kojila dal, ale vyřadila alespoň to noční kojeni. Nemáte nějakou radu jak to udělat aspoň trochu šetrně? Snažím se ji říkat, ze mlicko není nebo ze spinka, ale spustí to jen šílenou hysterii na několik hodin. Je mi jasné, ze ukončení kojeni nemusí znamenat lepší spánek. Nerada bych se vrátila zase k houpani/skákání na míči, které vyžadovala do jednoho roku k uspani. Mockrát děkuji, Niky

Milá Niky,

situácia, v ktorej sa nachádzate, je veľmi náročná a obracajú sa na nás s podobnými otázkami mnohé ženy a organizujeme denne podporné skupiny dojčenia, na ktorých jedna z najčastejších tém býva práve nočná starostlivosť o dieťatko:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Ženám poskytujeme vysvetlenia a informácie o detskom spánku a súvislostiach medzi dojčením a spánkom. Mnoho ľudí totiž netuší, že bábätká sa takto nesprávajú preto, že sa niečo zanedbalo alebo že je ich správanie výnimočné a všetky ostatné deti spinkajú. Nie je to tak a presne tak, ako píšete, aj nedojčené deti sa budia a ukončenie dojčenia teda neznamená, že to bude celé ľahšie. Keďže bábätká sa nebudia v noci preto, že sa potrebujú dojčiť, ale dojčia sa v noci preto, že potrebujú znova zaspať, je pochopiteľné, že ak rodičia reagujú na potreby svojich bábätiek, aj väčšina nedojčených detí sa v noci budí a je potrebné im pomôcť so zaspatím. Z tohto pohľadu je to pre rodičov nedojčených detí náročnejšie, pretože presne ako píšete vy – uspávanie pre nich znamená skákanie na fitlopte, chôdzu s dieťaťom na rukách, hojdanie, spievanie. Čokoľvek z toho je náročnejšie, ako prisunúť bábätko k prsníku a nechať ho dojčiť sa. Ostatné spôsoby uspávania rodičov vyčerpávajú zásadným spôsobom a preto potom mnohí siahajú po metódach vyplakania bábätka. S deťmi sa totiž v tomto veku typicky väčšinou nedá dohodnúť na tom, aby nemali v noci potreby uspatia. Ich mozog na to nie je pripravený. Ich telíčko počíta s tým, že bude zažívať pomoc s nočným precitaním a táto potreba je rovnako intenzívna, ako potreba nasýtiť sa či potreba blízkeho kontaktu s matkou. Toto nie je možné vyargumentovať či logicky dieťatku vysvetliť. Preto je omnoho jednoduchšie pochopiť, čo presne sa deje z hľadiska nočného dojčenia a potom hľadať riešenia, pri ktorých matka vládze pokračovať v starostlivosti o dieťatko a pritom sa berie ohľad aj na jej potreby.

Jednou z dôležitých informácií je, že nočné budenie bábätiek a detí nesúvisí s dojčením, ale s rozvojom mozgu. A ten naberá na intenzite približne po 6 mesiaci, podobne, ako ste to pozorovali aj vy pri svojom bábätku, ktoré sa po 4 mesiaci začalo budiť častejšie. Intenzívny rozvoj mozgu potom pokračuje niekoľko mesiacov a typicky približne v 1,5 roku až 2 rokoch sa situácia začína zlepšovať. Inými slovami, veľkú časť tej najnáročnejšej starostlivosti o bábätko už máte za sebou a stačí ešte vydržať, čoskoro už bude situácia lepšia. Toto je informácia, ktorú mnohé ženy nevedia a ak ich zneisťuje aj ich okolie, ktoré sa ich snaží presvedčiť, že už dávno s tým mali niečo urobiť, že už je neskoro, že teraz už dieťa s vami manipuluje, je pre mnohé ženy náročné odolávať tomu tlaku, ak vlastne ani samy nevedia, čo sa deje a čo ich čaká. Aj preto v tejto situácii veľmi pomáha prijať to, čo sa deje, ako vývojovú fázu, ktorá je náročná, ale raz skončí. A medzičasom každý jeden raz, keď uspávate svoje dieťatko dojčením, investujete do jeho zdravia, do jeho pocitu bezpečia v noci, zažíva pocit, že noc je bezpečným časom.

Ženy v takejto situácii často ľutujú rozhodnutie nechať svoje bábätko spať vedľa v svojej posteli. Lenže práve spoločné spanie je jedným z bodov, ako túto situáciu uľahčiť. Ak pochopíme, že bábätká sa nedojčia v noci preto, že by potrebovali dojčenie ako také, ale preto, že sa zobudia a dojčenie je prostriedkom pre uspatie, a ak si uvedomíme, že akýkoľvek iný spôsob uspávania si vyžaduje omnoho viac energie, potom spoločné spanie túto situáciu významne uľahčuje. Umožňuje vytvoriť medzi matkou a dieťaťom tzv. nočnú harmóniu, v ktorej sa matka budí tesne pred tým, než sa budí dieťa a môže mu hneď ponúknuť prsník a spať ďalej. Mnohé ženy, ktoré prijmú fakt, že dieťa sa v noci jednoducho budí a že rodičmi sme aj v noci a tak musíme napĺňať potreby detí aj v noci, sa vyspia lepšie. Niekedy je príčinou únavy aj to, že človek nevie, ako to bude ďalej pokračovať, niektoré ženy dokonca nemôžu v noci znova zaspať, lebo sa nahnevajú, že dieťatko je zasa hore, uvažujú o tom, ako dlho toto ešte zvládnu, či neurobili chybu, čo urobiť v tejto situácii.

Jedna dôležitá informácie k vašej konkrétnej situácii je ešte aj to, že ak sa dieťatko nedojčí takmer vôbec alebo vôbec počas dňa, toto býva častou príčinou veľmi častého nočného dojčenia alebo dojčení, pri ktorých v noci dieťa vôbec nechce pustiť prsník. Absencia denného dojčenia totiž významne znižuje tvorbu mlieka. Deti v 1,5 roku sa za normálnych okolností dojčia počas dňa veľmi často. Preto má zmysel vyhodnotiť vašu situáciu aj s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť, či nie je potrebné odstrániť príčiny pre zníženie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a urobiť kroky pre zvýšenie tvorby:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Niekedy je možné, že tieto úpravy zlepšia aj situáciu s nočným dojčením.

Okrem toho však je dôležité vyhodnotiť aj vašu konkrétnu situáciu a v tomto vám tiež najlepšie pomôže osobný rozhovor s laktačnou poradkyňou MAMILY. Prejdite spoločne váš denný režim s bábätkom. Je možné, že by sa mohla situácia zlepšiť, ak by ste nemali toľko povinností a viac by sa zapojila rodina či príbuzní do starostlivosti o domácnosť, či ďalšie povinnosti? Je možné, aby partner či ďalší blízki ľudia vytvorili podmienky, v ktorých by ste získali čas pre seba? Čas na dospatie sa, kedy napríklad cez víkend ráno by mohol partner vziať bábätko pri prebudení a nadojčení od vás na nejakú chvíľu preč a vy by ste si mohli pospať? Máte priestor spať alebo aspoň ležať a odpočívať s bábätkom počas jeho denného spánku? Bolo by možné, aby napríklad večer na nejakú chvíľu zabával bábätko niekto iný a mohli ste si trochu poležať, odpočinúť? Aké iné potreby vnímate ako akútne zanedbané? Skúste s partnerom hľadať riešenia, v ktorých by sa táto situácia postupne zmenila tak, aby ste získali viac odpočinku, energie. Prečítajte si aj náš komplexný článok o nočnom dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

v ktorom nájdete ďalšie tipy, vysvetlenia a dôležité informácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukončení nočního kojení