3 denní pauza v kojení (dítě 1 rok)

Sabina    11.10.2023, 18:59

Dobrý den, Již dopředu vím, že budu za půl toku potřebovat na 3-4 dny odjet od miminka, kterému tou dobou bude kolem jednoho roku. Nyní je mu tedy 6 měsíců. Kojím, plus už fungujeme na příkrmy, syn je jedlík, už nyní sní dopolední a odpolední svačinu(100-200g), oběd a večeři (200-300g). Už teď je prso jen ráno po probuzení a na každé uspávání. S tatínkem zvládne usnout bez problému na ruce, i když mu to trval trochu déle. Je možné v případě, že bych tou dobou ještě kojila, si kojení udržet? Např. odstříkáváním? Děkuji moc za radu.

Milá Sabino,

vo všeobecnosti by niečo takéto nemuselo byť problém, ale svoje bábätko najlepšie poznáte vy, a pravdepodobne dokážete predpovedať jeho reakciu, pretože nejde len o tom, že vaše bábätko pije materské mlieko, ale o vašu prítomnosť, uistenie, ktoré dojčením dostáva, a taktiež o skutočnosť, že je na dojčenie zvyknuté v noci (čo je samozrejme úplne normálne, v tomto veku je pomerne typické, že sa bábätká dojčia omnoho častejšie, než popisujete a toto je kľúčové aj z hľadiska udržania tvorby mlieka a dojčenia), ale otázka je, ako tých pár nocí bez vás zvládne.

Pre niektoré deti pár dňová absencia v tomto veku sa to nejaví byť problém a po príchode svojej mamičky naspäť sa dojčia presne tak, ako predtým. Pre niektoré deti môže byť takéto dlhé odlúčenie v tomto veku traumatizujúce a je isté, že všetkým mamičkina prítomnosť veľmi chýba. Zvážte všetky okolnosti a to, aké vaše bábätko je a na čo je zvyknuté. Výborná správa je, že bábätko je zvyknuté aj na starostlivosť svojho otecka a otecko ho dokáže uspať. Toto situáciu významne uľahčí.

Zvážte túto situáciu znova pred tým, než bude potrebné, aby ste odišli, pretože o pol roka bude vaše dieťatko zasa iné. Prípadne skúste pohľadať aj možnosti na to, aby ste išli aj spolu s bábätkom a ešte nejakým sprievodcom k nej. Nemusí to byť úplne jednoduché, ale nie nemožné.

Väčšina detí v tomto veku sa opäť na prsník prisaje, ale niektoré môžu na situáciu zareagovať odmietaním prsníka, toto je veľmi ťažké predpovedať. Zvlášť, ak odlúčenie

Nech sa rozhodnete akokoľvek, je dobré vedieť, že v tomto veku vaše dieťatko vo vašej neprítomnosti nepotrebuje umelé mlieko, stačí mu pestrá a vyvážená strava, ktorú bežne jedáva. A je len samozrejmé, že nepotrebuje fľašky.

Keď budete preč, bude dobré, aby ste si mlieko odsávali, prípadne odstriekavali, aby ste si udržali tvorbu mlieka. Ak by to bolo potrebné, je možné po návrate urobiť aj kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

A z tohto pohľadu môžete aj teraz zvážiť, či by ste nezačali ponúkať bábätko prsník aj počas dňa. Bábätko v tomto veku sa typicky ešte stále dojčí veľmi často, v podstate tak často, ako pred tým, než sa mu ponúklo jedlo, ktoré sa k dojčeniu pridáva, nenahrádza dojčenia. Častosť dojčení naďalej ovplyvňuje to, koľko mlieka sa odoberá z prsníka a teda ovplyvňuje tvorbu mlieka.

Táto situácia je síce pomerne odlišná, ale možno stojí za prečítanie: 

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=341

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=334



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 3 denní pauza v kojení (dítě 1 rok)