Pomoc naučiť dieťa piť UM

Andrea    30.10.2023, 10:37

Pekný deň prajem. Malá má za týždeň 8.mesiacov. Ja strácam mlieko nech robím čokoľvek.Uz som ju začala počas dňa aj viac prikladat nakoľko už desiatu obed a olovrant papa pekne príkrmy.Lenze problém nastáva v noci ja mam uz 3den prázdne prsia,proste úplne,ze nič.Kupili sme UM dala do fľaše ale z fľaše ona vie piť v pohode vodu,čaj.Akonahle vidí tam mlieko ani to nechce dať do úst.Uz jej aj potieklo aj vypila "až" 30ml ale nič.Neviem čo mám robiť ako prejsť na UM naučiť ju na to.Ved je v noci hladna a aj na ráno a večer aj počas dňa ešte mliečko potrebuje.Prosím o radu ďakujem.

Milá Andrea,

v situácii, kedy je potrebné zvýšiť kalorický príjem bábätka a bábätko má už viac ako 8 mesiacov, je bezpečnejšia voľba použiť jedlo, so zameraním sa na kalorické potraviny. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Preto neodporúča používať umelé mlieko po 6 mesiaci ani pri nedojčených deťoch, za predpokladu, že bábätko je ochotné jesť pestrú stravu.

Preto, ak máte pocit, že bábätko potrebuje získavať viac potravy, môžete sa sústrediť na ponúkanie jedla častejšie a zamerajte sa na kalorické potraviny:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Základným princípom je nepodávať jednozložkové jedlá (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií. Bábätko v tomto veku môže dostávať tekutiny z obyčajného pohárika. Nie je dôvod učiť ho používať fľašu. Aj teraz, aj neskôr v dospelosti môže piť z pohára. Pitie z pohárika nebude zhoršovať dojčenie. Pri pití z fľaše sa bábätko učí používať odlišné svaly, učí sa inak prisávať a toto všetko ešte ďalej zhoršuje dojčenie.

Okrem toho existujú kroky pre zvýšenie tvorby materského mlieka a pre to, aby bábätko začalo získavať viac mlieka priamo z prsníka. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste vyhodnotili, ako aktuálne vyzerá situácia s dojčením bábätka. Bolo by potrebné vyhodnotiť, ako vyzerá pitie bábätka pri dojčení a najmä, ako vyzerá jeho správanie. Ak sa bábätko na prsníku hnevá, je nespokojné, či sa odmieta prisať, spoločne s laktačnou poradkyňou by ste postupovali pri riešení situácie takto:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Prejdete tiež spoločne kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a pre odstránenie príčin, pre ktoré sa v minulosti mohla tvorba mlieka znižovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Súčasne so zvyšovaním tvorby mlieka je dôležité pomôcť bábätku začať sa dojčiť častejšie. Pomôcť vám môže intenzívny fyzický kontakt, vystihovanie momentov, kedy sa bábätko prebúdza alebo naopak zaspáva, v noci vám pomôže spoločné spanie, vďaka ktorému je možné ponúknuť bábätku prsník hneď, ako sa precitá. Tieto a ďalšie kroky s vami môže prejsť laktačná poradkyňa v osobnom kontakte, aby ste tak získali na mieru šité odporúčania a okrem praktickej pomoci aj psychické povzbudenie a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pomoc naučiť dieťa piť UM