Kojení

Milena    09.12.2023, 16:51

Dobrý den. Kojím dcerku 2 roky a 3 měsíce, zároveň jsem v 6. měsíci těhotenství. Od počátku těhotenství mám pocit, že mléka ubývá, nicméně dcerka prso stále vyžaduje, hlavně k usínání. Podle ní už mlíčko v prsu není, po stlačení bradavky vykape jen pár kapek. Dcera při kojení nepolyká, jen bradavku hudlá, zřejmě tedy na sucho. Kojení už mi bývá dost nepříjemné, navíc zažívám pocity vzteku, hněvu. Jak prosím mohu nepříjemné pocity zmírnit nebo se jich zbavit? Je možné, že se laktace během těhotenství ještě spustí nebo spíše už ne? Kojení dcerky bych ještě ukončit nechtěla, ale kvůli nepříjemným pocitům o tom uvažuji. Předem děkuji za odpověď.

Milá Milado,

stav, ktorý pozorujete, je úplne normálny, pretože v tehotenstve vplyvom tehotenských hormónov prirodzene významne klesne tvorba materského mlieka. Je to jeden z dôvodov, pre ktorý prechodne tehotné ženy vnímajú pri dojčení bolesť bradaviek, citlivosť bradaviek súvisí s týmto poklesom tvorby mlieka. A súčasne bradavky ako také sú citlivé v dôsledku tehotenstva, aj ženy, ktoré nedojčia v tehotenstve, pociťujú citlivosť bradaviek, často je bolesť bradaviek jedným z prvých príznakov tehotenstva. Okrem toho obdobie tehotenstva bez ohľadu na to, či žena dojčí alebo nedojčí, prináša náročnú situáciu nielen fyzicky, ale aj psychicky. Aj ak žena nedojčí, často vníma intenzívnu potrebu ponorenia sa do seba samej a svojich pocitov, prekážajú jej fyzické dotyky, ak má žena staršie dieťatko, býva počas tehotenstva citlivá na potrebu dotykov a fyzickej blízkosti, ktorú prejavuje staršie dieťa. Inými slovami, časť týchto pocitov, je niečo, čo by ste pravdepodobne pociťovali, aj keby ste nedojčili. A pochopiteľne, že ak dojčíte, s dojčením sa spája fyzická blízkosť a v kombinácii s citlivosťou bradaviek sa môže dojčenie spájať s nepríjemnými pocitmi. Inokedy zase dojčenie prináša čas, kedy nie je potrebné chodiť za večne pobehujúcim dieťatkom a je možné si na chvíľu vydýchnuť a odpočinúť si. Dojčenie naďalej pomáha dieťaťu zaspať a to tehotné ženy oceňujú najmä pri poobedňajšom spánku či nočnom precitaní dieťaťa.

Prečítajte si k tejto téme naše články:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/

v ktorých nájdete aj tipy, ako zmierniť citlivosť bradaviek.

Zvážte všetky aspekty vašej situácie, aby ste sa vedeli rozhodnúť, ako ďalej pokračovať. Pre ženy vo vašej situácii organizujeme podporné skupiny dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

kde získate možnosť rozprávať o svojich pocitoch, ventilovať frustráciu či nepríjemné pocity, získate vypočutie, pochopenie, ale tiež užitočné tipy. Toto vám môže pomáhať prekonávať deň za dňom, čo vám môže pomôcť vydržať rôzne náročné situácie do pôrodu a potom môžete dojčenie využiť pre zjednodušenie starostlivosti o svoje dve deti.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok