Dojcenie a cumel

Bianka    27.01.2024, 22:52

Dobry den, ja sice nemam otazku nasmerovanu na dojcenie ako take ze ako spravne a pod, ale chcem sa spytat co urobit ak moj syn nikdy nemal cumel, neprijal a ani nechvel, neriesila som to, no bude mat co chvila 2 roky a uz podla mna mlieka az tak nema, prsnik si pyta len na spanok a v noci, a rad by aj pocas celeho spanku, no asi to slho uz mozne nebude kedze sa chystam do prace, ale ak prsnik nema poobedny spanok ma namiesto 2 hodin len 40 minut potom je len podrazdeny, ako ho oducit od prsnika ako cumla? Dakujen

Milá Bianka,

vaša otázka sa priamo týka dojčenia a veľmi radi vám na ňu poskytneme návrhy na zamyslenie a informácie, ktoré môžete prejsť. Súčasne vám radi poskytneme aj podporu osobne, formou rozhovoru s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne prejsť ďalšie detaily vašej situácie, napríklad tie, ktoré sa týkajú očakávaného nástupu do práce.

Z hľadiska dojčenia, ale aj vplyvu na zdravie bábätka, má zmysel vyhnúť sa použitiu cumlíku. V tomto smere to, že vaše bábätko nedostávalo cumlík, podporilo správny vývoj jeho tvárovej časti lebky a to, že dieťatko k tomu bolo a je dojčené, vytvára potenciál pre zdravý vývoj tvárovej časti lebky aj naďalej. Tento vývoj sa z 90 % deje práve v čase, kedy sú deti typicky dojčené, ak sa im to umožní. Teda tvárová časť lebky sa rozvíja z 90 % do približne 4 rokov. A zo všetkého najviac tento rozvoj ovplyvňuje práve dojčenie a používanie svalov pri satí prsníka. Na rozdiel od satia cumlíka, pri dojčení bábätko zapája svaly, ktorých používaním sa rozširujú zubné oblúky do písmena U (namiesto písmena V, ktoré je typické pre používanie cumlíka), vďaka čomu bude mať dieťa viac priestoru pre správne umiestnenie zúbkov, súčasne podnebie získava správny tvar (na rozdiel od gotického, vysokého podnebia detí, ktoré dostávajú cumlík), dieťa bude mať správne umiestnený hltan a Eustachovu trubicu (a práve odlišné umiestnenie Eustachovej trubice pri deťoch používajúcich cumlík zvyšuje niekoľkonásobne riziko zápalu stredného ucha), dieťa bude mať dostatočnú veľkosť nosových štrbín. A to nie je všetko. Dojčenie významne podporuje správny rozvoj mozgu a vzťahovú väzbu s matkou. Učí sa tak, že záleží na vzťahoch a na ľuďoch, nie na veciach. A nesmieme zabúdať na samotné materské mlieko. To aj v dvoch rokoch obsahuje nutrične hodnotné látky, ale okrem toho aj probiotiká napomáhajúce jeho črevnej mikroflóre v správnom fungovaní, látky pomáhajúce vyzrievaniu čreva a ďalších orgánov, rôzne látky napomáhajúce správnemu rozvoju imunitného systému dieťaťa a zlepšujúce jeho schopnosť brániť sa rôznym ochoreniam a mnohé ďalšie mimoriadne cenné látky ako kvalitné vitamíny, minerály, bielkoviny a tuky. Pritom množstvo materského mlieka, ktoré takéto dieťa vypije, sa pravdepodobne významne nelíši od množstva, ktoré pije mesačné alebo polročné bábätko. Ak sa zdá, že dieťatko už nezískava toľko mlieka, existujú pre to rôzne možné príčiny:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

ktoré má zmysel odstrániť, aby sa zvýšil príjem mlieka z prsníka. Pretože aj v 2 rokoch by materské mlieko malo byť naďalej významným doplnkom ostatnej stravy dieťaťa- Stále ide o omnoho kvalitnejšie mlieko než kravské či umelé mlieko. Materské mlieko je stále nenahraditeľná, jedinečná tekutina, ktorá je dôležitá pre správny rast a vývin orgánov a celého tela dieťaťa.

Niekedy dokonca práve fakt, že príjem mlieka z prsníka sa znížil, napríklad preto, že dieťatko sa postupne dojčí menej a menej často, môže súvisieť s tým, že dieťa toto kompenzuje dlhým alebo častým dojčením v noci. Aj preto má zmysel sa stretnúť osobne s laktačnou poradkyňou MAMILY a prejsť spoločne, aké ďalšie kroky by vám vyhovovali a medzi ne môže patriť aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Tieto kroky má zmysel urobiť aj pre to, že sa chystáte späť do práce. Toto obdobie bude sprevádzané zmenami a adaptáciou dieťaťa a omnoho jednoduchšie sa to deje, ak dieťatko môže zažívať ochrannú funkciu dojčenia z emocionálneho, ale aj zdravotného hľadiska. Čas, kedy budete v práci, pravdepodobne znamená, že dieťa bude bez vás napríklad v škôlke, teda v prostredí z inými deťmi, kde môže bývať vystavené infekciám omnoho častejšie než doteraz. Práve dojčenie môže byť významným faktorom, ktorý môže pomáhať, aby dieťa tieto choroby zvládalo jednoduchšie alebo ani vôbec neochorelo a to súčasne bude priaznivý faktor aj pre prevenciu absencií z vašej práce. V čase vašej neprítomnosti bude musieť dieťatko nájsť iný spôsob, ako zaspať, to však neznamená, že kvôli tomu je potrebné ho úplne odstaviť. Prečítajte si aj tento článok s množstvom skúseností žien o tom, ako nastúpili do práce pri pokračovaní v dojčení a nástupe do škôlky:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/skolka/

Prejdite jednotlivé aspekty vašej situácie s laktačnou poradkyňou. Z našich skúseností sa tieto situácie omnoho jednoduchšie riešia pri zachovaní dojčenia. Ak by ste sa napriek tomu rozhodli dojčenie ukončiť, s laktačnou poradkyňou MAMILY môžete prejsť tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/Odstavenie/

má zmysel však hľadať individuálne riešenia šité na mieru vašej situácii, ktoré budú zohľadňovať špecifiká vašej situácie, povahu vášho dieťatka a aj preto má zmysel sa stretnúť osobne, aby ste získali individuálne rady a tiež podporu a povzbudenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a cumel