Opakovane zablokované mliekovody

katarina    02.05.2013, 18:02

Dobry den,mam 5mesacneho chlapceka,plne kojeneho. Prve dva tyzdne po narodeni sme pouzivali klobuciky,lebo maly sa nevedel prisat (mensie bradavky),od narodenia pouzivame cumlik :-(. Moj problem spociva v chronickom upchavani mliekovodov, zapal som zatial nemala. Zacalo to mozno ked mal maly 3 mesiace a stvrdol mi pravy prsnik z vonkajsej strany,ale vzdy to po 2 dnoch povolilo a toto sa opakovavalo tak v 2-3tyzdnovych periodach. Pred asi 3 tyzdnami mal maly zapal hrdielka,horucky,antibiotika. Nechcel papat,teda chcel,ale bolelo ho asi to hrdielko,tak sa len pritahoval,odtahoval,plakal. Ked zabrali antibiotika,tak sa to zlepsilo. Ale mne sa pohorsilo,lebo mi opat stvrdol pravy prsnik na vonkajsej strane a lavy navrchu. Toto som riesila 2 dni, obklady vinove,ochladzovanie,nahrievanie. Prsniky povolili,ale odvtedy sa mi na striedacku tvrdne jeden den pravy vonkajsia strana,druhy den lavy zvrchu. Niekedy mam 2 dni prsia ok. Posledne som ten lavy mala stvrdnuty (asi ten upchaty mliekovod) asi 4dni. Maly vtedy velmi nechce z toho prsnika jest,tak obmienam pri kojeni polohy a prsniky,pomaham potom stlacanim do C.Po maleho chorobe som tu mala i laktacnu,skontrolovali sme polohy kojenia,ale to stale upchavanie nastalo az potom,resp.posledny tyzden. Dnes mam asi klud,vzdy mi to stvrdne v noci. Tak posledne noci sa snazim vzdy zbytok mliecka odsavat. Po chorobe maleho som nejako zacala kojit z oboch prsnikov,dovtedy som kojila na striedacku,jedno kojenie lavy,druhe kojenie pravy prsnik. Navyse neviem od kedy,ale na bradavkach mam tu bielu bodku,akoby zatvrdnute mliecko,aj som to prepichovala,ale nie a nie to zmiznut. Ked som odstriekavala po kojeni z toho laveho,co som mala uz 4 dni stvrdnuty prsnik,viac menej,cely vikend islo mliecko z tej bodky. Sem tam citim take pichnutie v bradavke v priebehu dna,nemyslim,ze by som mala prsia citlive na chlad,ani inak vyzerajuce bradavky ako pred porodom. Volala som si i s laktacnou, lebo ma napadlo,ci by to nebola candida,ked sa mi to stale vracia,ale este som nezacala s aplikaciou candibene,lebo som si myslela,ci by to i nemohlo byt z toho,ze som presla na kojenie z oboch prsnikov a nie su dostatocne vyprazdnovane a ja som neodstriekavala zbytok mliecka. Rada by som bola za vas nazor a pomoc,lebo uz som z toho zufala.dakujem katarina

Milá Katarína,

odpovede na vašu otázky by si vyžadovali najmä osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Je dobré vedieť, že opakovane zablokované mliekovody majú tendenciu sa s časom zlepšovať a ich frekvencia klesá.

Pomôcť vám môže okrem iného začať užívať lecitín v dávke 1200 mg 4x denne.

Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia) a predchádzaním tomuto stavu. Pre zlepšenie vyprázdňovania prsníka si pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:


http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Čo sa týka bielej bodky - jedna z možností môže byť, že ide o mliečny pľuzgier, ktorý sa vytvorí vtedy, keď sa mliekovod priamo na bradavke upchá, a môže byť bolestivý. Vtedy takýto pľuzgier pripomína akné. Ide o tenkú vrstvičku kože, ktorá vývod mliekovodu pokrýva. Ak by to tak bolo, tak by vám od bolesti pomohlo, ak by ste túto tenkú vrstvičku kože sterilnou ihlou prepichli, prípadne následne vytlačili to, čo by z neho vyšlo a následne vydezinfikovali. K tejto téme si môžete prečítať aj tento dokument:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Niekedy takýto fliačik môže byť aj niečo iné, obzvlášť ak by nešlo o tenkú vrstvu kože, ale skôr skutočne o rozsiahlejší fliačik. Ten by bolo treba odlíšiť od vazospazmu, prípadne kandidózy na prsníku - k tomuto si viac môžete prečítať tu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Je pravdepodobné, že potrebujete začať účinne liečiť bradavky. Candibene v tejto situácii pravdepodobne nemá zmysel skúšať, prípravky s obsahom klotrimazolu nebývajú účinné pri riešení kandidózy na prsníku. Poraďte sa osobne s poradkyňou, ako konkrétne postupovať pri aplikácii krokov z protokolu pre kandidózu.

Častou príčinou opakujúcej sa infekcie bradaviek a opakujúcich sa zablokovaných mliekovodov je používanie cumlíka. Pokúste sa nájsť spôsoby, ako cumlík prestať používať, je možné, že toto bude kľúčový krok preto, aby sa situácia začala riešiť. Prečítajte si napr. tento príbeh mamičky, ktorej sa to podarilo:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/pribehy-matiek/pribeh-o-cumliku-diana-eliasova.pdf

alebo tieto otázky z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=980

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=983

Okrem toho sú aj ďalšie opatrenia, ktoré by vám mohli pomôcť:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.

Úplne najlepšie by bolo skonzultovať celú situáciu s poradkyňou, aby ste sa rozhodli, ktoré kroky môžu byť vo vašom prípade užitočné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opakovane zablokované mliekovody