Kedy sa ukotví dojčenie?

Adriana    11.05.2013, 20:37

Dobrý deň, mám 14 mesačné dievčatko, stále dojčíme, ale funguje to tak, že ja jej ponúkam, ona si inak sama od seba nevypýta, niekde som čítala, že sa to zmení. O dva mesiace musím ísť pracovať, môžem čakať , že si začne sama pýtať? lebo mám pocit, akoby som jej len ponúkala . V noci aj pri zaspávaní ju dojčím tiež, vdety si prsník vyžaduje. Ďakujem

Milá Adriana,

dojčenie možno považovať za pevne ustanovené zvyčajne niekedy okolo 18. mesiaca až 2. roku života dieťaťa - nejde o jeden konkrétny dátum, ide o to, že nastanú určité javy, ktoré poukazujú na to, že dieťatko sa bude dojčiť, aj keď  sa už mamička nebude o dojčenie aktívne starať. Toto sa určite stane, ale pri rôznych deťoch je to rôzne a závisí to od viacerých faktorov. Po tomto veku môže platiť – dojčenie neponúkať ale ani neodmietať. Je správne, že teraz dcérke dojčenie ponúkate.

V tomto veku dieťatka sa práca a dojčenie dajú zladiť veľmi dobre. Dojčite, keď ste doma - ráno, pred odchodom do práce, a poobede po príchode z práce a v noci. Cez deň stačí jedlo, nepotrebuje mlieko.

Možno bude pre vás zaujímavá aj táto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=502
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kedy sa ukotví dojčenie?