Ukoncenie dojcenia a zaspavanie na prsniku

kristina    21.06.2013, 09:57

Mam 14 mesac. dceru ktoru stale dojcim. Chcem skoncit s dojcenim pretoze ma velmi kuse a strasne ma uz bolia bradavky. A dalsia otazka: zaspava vylucne len na prsniku aj ked niekedy uz ani nepapa ale len dudluje, ma ma ako dudlik. Dudlik ale vylucne odmieta, nikdy ho nemala ani nechcela, vypluvala ho. Aj toto by som rada zarazila...a problem je asi aj v tom ze spi so mnou na postely nie v postielke. Dakujem

Milá Kristína,

ak by ste mali záujem, mohli by ste spolu s poradkyňou pri dojčení uvažovať o tom, ako vyriešiť bolesť bradaviek, pretože takýto typ bolesti, ktorú popisujete, nie je bežnou súčasťou dojčenia, a to ani pri starších bábätkách, a je vysoko pravdepodobné, že táto bolesť má príčinu, ktorá sa dá odstrániť a vy by ste mohli bezbolestne dojčiť ďalej, a tým pádom by vám dojčenie vyhovovalo. Predstavuje totiž najjednoduchší spôsob, ako bábätko uspať - uspávať ho na prsníku je v tejto vývojovej fáze to najľahšie, čo sa dá urobiť. A to, že s bábätkom spíte v posteli, predstavuje taktiež najjednoduchší spôsob, ako sa večer a v noci postarať o potreby bábätka.

Ak by ste chceli urobiť zmeny v zaspávaní či spoločnom spaní, je dobré vedieť, že v tomto veku bábätka to nie je jednoduché - príde čas, keď dieťatko začne zaspávať samo a bude spať v samostatnej posteli. Akékoľvek zmeny musia vychádzať z poznania vášho bábätka. Vaše bábätko večer a v noci potrebuje istotu vašej prítomnosti a ak by ste sa pre zmeny rozhodli, nájdite spôsoby, pri ktorých sa bábätko bude cítiť bezpečne a ktoré bude ochotné akceptovať. Zaspávanie pri dojčení sa môžete pokúsiť nahradiť nejakými inými spôsobmi zaspávania (spievanie, čítanie, hladkanie), ale v tomto veku to nemusí byť ľahké. Pri starších deťoch je situácia oveľa iná, pretože sú vyspelšie, oveľa ľahšie zaspávajú a začínajú byť pre ne iné spôsoby uspávania príťažlivé.

Ohľadne bolestivých bradaviek a hryzenia si prečítajte túto našu predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=448

Okrem toho by pre vás mohla by zaujímavá aj táto odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=327



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie dojcenia a zaspavanie na prsniku