bolestivy prsnik

kaja    25.09.2011, 21:20

Ahoj,prosim ta poradila by si mi? Dojcim svojho 14 mesacneho syna pravidelne od narodenia, nikdy som tento problem nemala.... dnes rano som sa zobudila na to ze mam v lavom prsniku taku hrcu ktora ma boli, tak neviem ci som nejak zle spala, lebo spavam aj na bruchu alebo mam nejaky zapal...aj ked si tu hrcku stlacim tak dost boli, co mam robit? Ide o zapal? So synom sme uz zohrati a pravidelne ho dojcim kazde 4-5 hodin. Dakujem krasne za odpoved

Milá Kaja,

hrča v prsníku môže byť rôzneho pôvodu. Cez internet sa hrčky v prsníkoch nedajú diagnostikovať, a preto aj nie je možné ponúknuť jednoznačné riešenie. Ale vzhľadom na váš popis ide najpravdepodobnejšie o upchatý mliekovod, ktorý by sa však vo väčšine prípadov mal vyriešiť sám od seba v priebehu 1 - 2 dní. Je predpoklad, že to nie je zápal prsníka (hoci upchatý mliekovod a zápal prsníka môžu často vyzerať veľmi podobne - bolestivá hrča v prsníku, prípadne aj teploty). Upchaté mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.
Niekedy si situácia s upchatými mliekovodmi vyžaduje viac času a trpezlivosti, ale postupne k uvoľneniu dôjde. To, čo vám môže pomôcť, je popísané v tomto dokumente o upchatých mliekovodoch. Môže vám pomôcť v prvom rade odpočinok, teplo, stláčanie daného miesta počas dojčenia, masáž a trpezlivosť. Ako prevencia do budúcnosti pomáha čo najlepšie vyprádzňovanie prsníka, dávať si pozor, aby oblečenie netlačilo na prsník, a užívanie lecitínu (1200mg - 3 až 4xdenne).
Ako príčinu hrčiek môžete tiež zvážiť kandidózu - prečítajte si tento dokument.
Ak by hrčky pretrvávali, treba zvážiť iné príčiny hrčiek. Ak budú pretrvávať viac ako dva týždne a nebudú sa zmešovať, treba ich vyšetriť a vyhodnotiť. Môže ísť o galaktokélu, absces a podobne. Medzi spôsoby, ako diagnostikovať hrču v prsníku, ktorá sa nezmenšuje a nemizne, patrí ultrazvuk, mamogram, CT alebo MRI, prípadne aspirácia, ak sa predpokladá, že v hrčke sa nachádza tekutina.

Prečítajte si aj odpoveď na podobné otázky:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=51

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=123



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > bolestivy prsnik