Kniha Kazde dieta sa vie naucit spat

lenka    30.04.2021, 14:56

dobry den, pediatricka doporucila riadit sa touto knihou...je to popravde metoda nechat vyplakat, spanie v samostatnej postielke a nezda sa mi velmi prolaktacna... skusali sme to dvakrat, ale nevydrzali sme to.. Avsak niekedy uz nevladzem s uspavanim, maly je na mne zavisly, nikto iny ho nevie uspat, len ja na prsniku a budi sa kazdu hodinu.

Milá Lenka,

nepíšete, aký je vek vášho bábätka. Bez ohľadu na to - zdá sa, že sama cítite rozpor medzi tým, čo robíte intuitívne (uspávanie na prsníku a pomoc pri nočných prebudeniach tým, že ho dojčíte), a tým, aké sú predstavy niektorých ľudí z okolia, a tlak na to, aby deti spali samostatne a vo vlastnej postieľke či vlastnej izbe.

Je úplne reálne, že ste unavená, ale veľká časť únavy pochádza práve z tohto rozporu a neistoty, ako to bude ďalej do budúcnosti, či je uspávanie na prsníku správne a podobne.

Je normálne, že vaše bábätko je na vás závislé - podobne to je aj v tehotenstve. Nezávislosť prichádza až vtedy, keď sú naplnené potreby dieťatka, teraz je logické, že vás vaše bábätko potrebuje - cez deň ako aj v noci. Noc je pre bábätko čas, v ktorom sa tiež buduje dôvera, istota, že je v spánku v bezpečí, že spánok je príjemný a že dostane pomoc, keď ju potrebuje. To, že vás dieťatko teraz veľmi potrebuje, vyplýva z toho, že je ešte maličké. 

Áno, každé dieťa sa vie naučiť spať. Otázka je, ako a kedy to príde. A je isté, že každé dieťa postupne vyspeje a dospeje do štádia, keď bude zaspávať samo a bude spať samo. Čo sa však málokedy vie, je, že toto sa môže stať s láskou, s budovaním dôvery, s vytváraním vzťahu, s dodávaním istoty počas toho obdobia, keď dieťatko ešte stále potrebuje, aby sa mohlo uspať na prsníku na zaspatie. Nemusíte sa snažiť "budovať dobré spacie návyky", vaše bábätko sa teraz na vás spolieha a dojčenie poskytuje jeho spánku ten najlepší rámec. Samostatné spanie a zaspávanie príde samo, je to štádium, do ktorého dieťa dospeje - ak mu dáte čas, stane sa tak, že tento míľnik dieťa dosiahne s hrdosťou a z vlastnej vôle. 

Prečítajte si na túto tému naše tri články, ktoré vám mnohé objasnia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

https://www.mamila.sk/shop/knihy/26-vztahova-vychova-ebook.html

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kniha Kazde dieta sa vie naucit spat