Mlieko a mliečne výrobky po 1.roku

Zuzana Z.    25.11.2011, 11:14

Dobrý deň, dcérku kojím od narodenia, nedávno mala rok. Zarazila ma známa, pýtala sa ma, aké mlieko jej budem podávať, keď prestanem kojiť, či kravské alebo umelé. Ostala som zarazená, kojiť zatiať neplánujem prestať, vyhovuje nám to. Keď som videla, ako robia v noci umelé mlieko, tak sa mi to vôbec nepáčilo. Chcem sa opýtať, aké mliečne výrobky mám ponúkať dcérke, týka sa to aj smotany, syrov.... Kojím ju celú noc na požiadanie a cez deň 2x. Pri príprave stravy, napr. nejakej krupicovej kaše alebo polievky, môžem použiť normálne mlieko? Ďakujem za odpoveď.

Milá Zuzana,

materské mlieko a dojčenie sú pre vašu dcérku dôležité aj v tomto veku a dojčenie môže pokračovať ešte dlhý čas. K tejto otázke si prečítajte tento náš článok. Dojčenie aj v tomto veku poskytuje vaše dcérke množstvo nenahraditeľných látok, vápnik, vitamín, bielkoviny, tuky, imunitné látky a faktory atď. Ak je dieťatko dojčené netreba uvažovať nad tým, aké iné mlieko mu podávať. Ale aj v prípade detí, ktoré nie sú dojčené a ktoré jedia dostatok rozmanitej stravy v dostatočnom množstve, je po 6 mesiacoch zbytočné dávať umelé mlieko. Po 1. roku deti teda taktiež nepotrebujú umelé mlieko, potrebujú rozmanitú stravu v dostatočnom množstve, ktorá im poskytne potrebné živiny v prirodzenej forme, nie vo forme umelo dodávaných vitamínov a iných umelo pridávaných látok v umelom mlieku.

Ak chcete dávať dcérke mliečne výrobky, pretože ich ako rodina konzumujete, dávajte jej tie, ktoré v rodine jete. Všetky ostatné pravidlá ohľadne mliečnych výrobkov sa týkajú otázky zdravej výživy, a tie je možné nájsť na mnohých iných miestach. Pri príprave stravy (kaše, polievky atď.) môžete používať kravské mlieko, ak to tak bežne robíte aj pre ostatných členov rodiny.

Pozrite si aj túto odpoveď na podobnú otázku a tiež tie ďalšie linky, ktoré sú v tej odpovedi uvedené:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=143



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mlieko a mliečne výrobky po 1.roku