čo s odsatým mliekom

Dominika    13.12.2011, 11:16

Dobrý deň, mám 18 týždňového syna, ktorého výlučne kojím. Cumlík, ani fľašu nepozná. V poslednej dobe sa mi znížila tvorba mlieka, a preto by som si ho chcela po dojčení odsávať. Čo ale potom s týmto mliekom? Ako ho mám dať malému? ďakujem

Milá Dominika,

je dobré, že synček nepozná cumlík ani fľašu - oboje môže spôsobovať problémy, obzvlásť v situácii, keď sa tvorba mlieka znížila. To, prečo cumlík nie je vhodný, si môžete prečítať v našom článku o tom, čo dať bábätku miesto cumlíka.

Ak máte dojem, že sa vám znížila tvorba mlieka prečítajte si tieto dva naše dokumenty a postupujte podľa nich. Je totiž dôležité odstrániť príčinu, prečo sa tvorba mlieka znížila, a podniknúť kroky na to, aby sa situácia zlepšila:

1) Materiál ako zvýšiť prísun materského mlieka bábätku

2) Materiál ako zvýšiť tvorbu mlieka po prvých pár mesiacoch

Pri zvyšovaním tvorby mlieka by bolo dobré spolupracovať s poradkyňou pri dojčení, aby ste celú situáciu vyriešili komplexne.

Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo skutočne pilo. Ak sa naučíte stláčať prsník, tak vlastne budete "odstriekavať" mlieko bábätku priamo do pusky, a tým pádom nemusíte odsávať:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/


V týchto materiáloch sa dozviete aj to, ako zvýšiť tvorbu mlieka nielen odsávaním, ktoré môže byť náročné a nemusí mať požadovaný efekt. Navyše, presne, ako píšete, je otázkou, čo s odsatým mliekom. Preto je stláčanie prsníka efektívnejšia stratégia ako odsávanie. Na zvýšenie tvorby mlieka použite postupy popísané v materiáloch, ako aj iné podporné prostriedky, obzvlášť bod 7.

Ak by ste sa predsa len rozhodli pre odsávanie a budete chcieť mlieko dať synčekovi, máte niekoľko možností:

1) Podávať ho laktačnou pomôckou priamo na prsníku, čo je ideálne, ale vo veku vášho synčeka nemusí už byť jednoducho realizovateľné.

2) Podávať ho pohárikom alebo lyžičkou.

3) Ak došlo k situácii, že potrebujete skutočne doplniť kalorický príjem synčeka, tak vo veku vášho synčeka, môžete začať podávať príkrmy a odsaté materské mlieko môžete do nich primiešať. Návod na to, ako podávať príkrmy nájdete v týchto predchádzajúcich odpovediach:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=203

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > čo s odsatým mliekom