nemam syte mlieko?

Marika F.    02.01.2012, 18:50

Dobry den,mam 3 tyzdnove babo a problemy s kojenim. Maly chce neustale papat a vecer je to najhorsie-velmi place pri prsniku. Uz som mu musela dat aj umele mlieko. Mam mlieko, ale myslim, ze nie dostatok a rozmyslam, ci je aj dost syte pre maleho. Pijem i caj na podporu mlieka. Najhorsie je, ze musim ho kojit aj 1,5 hod. Uz som ho mala na prsniku pred spanim aj 2,5 hod. Neviem si pomoct. Spanok ma nepokojny, mrnci, kruti sa-neviem, ci je to sposobene s bolenim bruska. Docitala som sa tu o tej senovke greckej a aj benedikte lekarskom. Rada by som to skusila. Pomohla by mi aj ta satka? Nebol by potom maly na mne velmi zavisly, ci nauceny nosit sa? Ani neviem, akoby to zvladala moja chrbtica. Prosim, skuste mi poradit. Dakujem

Milá Marika,

ohľadne "sýteho mlieka", "slabého mlieka" a podobne si prečítajte naše predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=105

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=131

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=196

Ohľadne zvyšovania tvorby mlieka a senovky gréckej plus benediktu lekárskeho si môžete prečítať túto detailnú odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=224

V situácii, ktorú popisujete, je nevyhnutné, aby ste sa spojili s poradkyňou pri dojčení a riešili to s ňou osobne. Poradkyňa vyhodnotí dojčenie, tvorbu mlieka a bude vám vedieť poradiť, ako ďalej postupovať. Pri pozorovaní dojčenia by vás poradkyňa naučila rozoznať, kedy pije, kedy saje naprázdno a podľa toho aj vyhodnotiť, aký je dôvod plaču a hnevania sa pri dojčení. Pozrite si videá, ktoré toto ukazujú. Pozrite si tiež fotky správneho prisatia a pokúste sa ho napodobniť, pretože vďaka správnemu prisatiu dokáže bábätko vypiť viac mlieka. Na zlepšenie pitia používajte stláčanie prsníka. Okrem toho si preštudujte tento dokument o tom, ako zvýšiť prísun materského mlieka bábätku - ak urobíte všetky potrebné kroky, je možné, je vám senovka grécka a benedikt lekársky pomôžu. Ak by na základe hodnotenia pitia bolo dokrmovanie skutočne potrebné, dokrmujte laktačnou pomôckou priamo na prsníku. Zlepšením dojčenia je možné skrátiť čas dojčenia. Môže však byť dobré vedieť, že dojčenie po hodine a pol môže byť úplne normálne, niektoré bábätká sa skutočne dojčia veľmi často.

Na druhej strane, niekedy aj po dobrom nakŕmení chce bábätko zostať na prsníku dlhšiu dobu. To, že chce dieťa byť často alebo dlho na prsníku, je bežné, pretože dieťa získava dojčením omnoho viac než len materské mlieko, reguluje si dýchanie, činnosť srdiečka, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti, je preto pochopiteľné, že aj deti, ktoré sa bezproblémovo dojčenia, môžu chcieť tráviť pomerne veľa času na prsníku a chcú sa dojčiť, často aj častejšie ako každú hodinu a pol. Nepokojné správanie či plač, ktorý popisujete, však nie sú väčšinou normálnou súčasťou dojčenia a jednoznačne treba v osobnom kontakte vidieť, o čo ide. Veľmi často takto reagujú deti na tok mlieka, pričom dieťaťu môže prekážať aj príliš pomalý tok mlieka, ale aj príliš rýchly tok mlieka, a cez internet nie je možné vyhodnotiť, ktorá z týchto situácií sa týka vás konkrétne. Takisto riešenie týchto situácií je najjednoduchšie uskutočniť práve v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení.
Šatka vám môže pomôcť rovnako ako intenzívny kontakt koža na kožu - pozrite si fotky toho, ako to urobiť. Správne používanie detského nosiča môže výrazne pomôcť mamičke, aby sa necítila obmedzovaná touto prirodzenou potrebou dieťaťa. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamičke mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať, čo mamičke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak môže matke umožniť jednoduchší život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách, a navyše správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > nemam syte mlieko?