Zelená stolica pri dojčení

Ingrid    02.01.2012, 21:45

Dobrý deň, v prvom rade chcem popriať Vám aj všetkým mamkám všetko naj v novom roku 2012. Vaše poradenstvo je perfektné, aj ja, mamka tretieho dieťatka som si tu našla veľa zodpovedaných otázok. Mám 2mesačného chlapčeka. Dojčím ho podľa dopytu, čo znamená v noci každé 3-4 hodiny, a cez deň, keď nie sme vonku v kočiari, tak skoro každú hodinu. Malý doma veľmi málo spí, veľa plače. Len by sa nosil alebo bol na prsníku. Za posledný mesiac pribral 1kg. Bála som sa či mám dostatok mlieka, kvoli tomu plaču, tak som začala užívať more milk plus a pokračujem zo senovkou podľa Vašich rád. Malý ma stále zelenú stolicu a cez deň veľa plače. Je možné, že má zelenú stolicu zo senovky, more milku? Veľmi pekne ďakujem! Všetko dobré!

Milá Ingrid,

aj my vám prajeme všetko dobré do nového roku a to isté prajeme aj všetkým našim čitateľkám a čitateľom! 

Vaša otázka je veľmi podobná tejto predchádzajúcej otázke, v ktorej je tiež vysvetlená otázka zelenej stolice:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=69

Prečítajte si tiež túto našu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=231

Vo vašej situácia by bolo veľmi užitočné pozorovať dojčenie, pretože to, čo popisujete nemusí byť nedostatok mlieka, ale skôr je možné, že ide o nadprodukciu mlieka - avšak, toto naozaj nie je možné určiť cez internet, hoci sa to tak z niektorých vašich údajov javí. Takže pozorovaním dojčenia by bolo dobré odlíšiť nedostatok mlieka od nadprodukcie, pričom tieto dva javy môžu niekedy dávať v niektorých aspektoch podobný obraz. Ako je písané v predchádzajúcej odpovedi, samotný fakt, že bábätko má zelenú stolicu, nie je znepokojujúci. V súvislosti s tým, že váš synček veľa plače však stojí za preskúmanie to, ako vyzerá dojčenie. Je možné, že ak ide o nadprodukciu, tak by vám pomohli určité opatrenia, ktoré by situáciu zlepšili. Tieto však treba urobiť len v prípade, že skutočne o nadprodukciu ide.

Samotná senovka či More Milk Plus nespôsobujú zelenú stolicu. Ak by ste však skutočne mali nadprodukciu, je možné, že užívanie týchto prípravkov nie je opodstatnené a že situácii nepomáhajú, ale ju zhoršujú.

Pýtate sa síce na zelenú stolicu, ale v skutočnosti je podstatné to, ako vyzerá a prebieha dojčenie. Taktiež by bolo dobré odhaliť príčinu synčekovho plaču (môže ho spôsobovať mnoho príčin, medzi iným i nízke prijímanie mlieka ako aj nadprodukcia). Jeden z údajov, ktorý by pomohol situáciu posúdiť - okrem pozorovania dojčenia - je aj údaj o hmotnosti (všetky údaje, ktoré máte) ako aj informácia o pocikaných plienkach.

Odporúčame vám priamy kontakt s poradkyňou pri dojčení, aby ste zistili, aká je výdatnosť dojčenia. Okrem toho môžete porovnať to, ako sa synček dojčí s týmito videami - špeciálne si pozrite prvé video, ktoré ukazuje vynikajúce pitie. Ak váš synček pije takto, znamenalo by to dostatočné pitie, pri ktorom nie je potrebné užívať senovku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zelená stolica pri dojčení