Odlúčenie od 18mesačného dojčeného dieťaťa

Alena    18.09.2014, 17:40

Dobrý deň , mám možnosť cestovať s manželom na dovolenku na 6 dní ale naše dojčené 18 mesačné dieťa nemôžem zobrať so sebou. Rada by som pokračovala v dojčení po návrate ale neviem či to bude možné. Mám ostať doma?

Milá Alena,

ťažko povedať. Vo všeobecnosti by niečo takéto nemuselo byť problém, ale svoje dieťa najlepšie poznáte vy, a pravdepodobne dokážete predpovedať jeho reakciu, pretože nejde len o tom, že vaše dieťatko pije materské mlieko a je dojčené, ale o vašu prítomnosť, uspávanie cez deň i v noci, uistenie, ktoré dojčením dostáva, a taktiež o skutočnosť, že je na dojčenie zvyknuté v noci (čo je samozrejme úplne normálne), ale otázka je, ako tých 6 dní a nocí bez vás zvládne. Pre niektoré deti párdňová absencia v tomto veku sa to nejaví byť problém a po príchode mamičky naspäť sa dojčia presne tak, ako predtým. Pre niektoré deti môže byť takéto dlhé odlúčenie v tomto veku traumatizujúce a je isté, že všetkým mamičkina prítomnosť veľmi chýba. Zvážte všetky okolnosti a to, aké vaše dieťa je, a na čo je zvyknuté. Prípadne skúste pohľadať aj možnosti na to, aby ste išli aj spolu s ním a ešte nejakým sprievodcom k ním alebo zmenili okolnosti dovolenky tak, aby bola možná cesta s ním. Nemusí to byť úplne jednoduché, ale nie nemožné.

Väčšina detí v tomto veku sa opäť na prsník prisaje, ale niektoré môžu na situáciu zareagovať odmietaním prsníka, toto je veľmi ťažké predpovedať.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, je dobré vedieť, že v tomto veku vaše dieťa vo vašej neprítomnosti nepotrebuje umelé mlieko, stačí mu pestrá a vyvážená strava, ktorú bežne jedáva. A je len samozrejmé, že nepotrebuje fľašky.

Keď budete preč, bude dobré, aby ste si mlieko odsávali, prípadne odstriekavali.

Táto situácia je síce pomerne odlišná, ale možno stojí za prečítanie: 

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=341

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=334



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odlúčenie od 18mesačného dojčeného dieťaťa