Zaspavanie bez matky

Helena Hasáková    25.09.2014, 08:49

Mám 7 mesačnú dcéru, jej 2 denné spánky fungujú u nás tak, že keď je unavená, nakojím ju a zaspí. Niekedy jej stačí len trocha si cucnúť. Ako mám zabezpečiť, aby ju mohol uspávať niekto iný? Čo a z čoho jej majú dať piť, keď nie som s ňou ja, aby im ľahšie zaspala? Fľašu, cumel nepoužívame. Raz do dňa dostáva zeleninový príkrm, zatial zje minimum, 3.týždeň. Ďakujem Vám za radu.

Milá Helena,

je úplne normálne, ak dieťa v tomto veku, aj staršie, zaspáva pri dojčení. Toto bola odjakživa jedna z veľmi dôležitých funkcií dojčenia a to, že vaše bábätko má možnosť túto funkciu využívať, je výborné. Učíte ho tak, že zaspávanie je príjemný čas, keď sa môže cítiť bezpečne, je to investícia do zdravých spánkových návykov do celého života vašej dcérky. Za bežných okolností nie je dôvod na to, aby ste sa snažili naučiť bábätko zaspávať aj inak - on začne zaspávať samo aj samo od seba.

Z vašej otázky nie je zrejmé, prečo potrebujete, aby ju mohol uspávať niekto iný. Dojčenie funguje na uspatie NIE preto, že bábätko sa potrebuje "kŕmiť" na zaspatie, ale pretože, že na prsníku sa deje celý komplex vecí, ktoré bábätko uspávajú. Náhradou za prsník v prípade uspávania nie je teda kŕmenie, ale hľadanie iného komplexu vecí, ktoré bábätku pomôžu zaspať. Z hľadiska uspatia iným spôsobom, ak sa prechodne stará o bábätko niekto iný, dobre zvykne fungovať nosiť bábätko v nosiči/šatke, ísť s ním tak napr. na prechádzku. Nosenie poskytuje do určitej miery komplex vecí, ktoré bábätku uľahčujú zaspávanie. Okrem toho môže popri nosení pomôcť hojdanie, pohupovanie na fitlopte, spievanie, monotónny zvuk, monotónne chodenie, monotónne rozprávanie, ktoré sa dajú k noseniu pridať.

Okrem toho sa mnohé situácie, kedy matka musí odísť od dieťaťa, napr. na úrad alebo k lekárovi, dajú v skutočnosti riešiť tak, že človeka, ktorý by sa o bábätko staral v čase neprítomnosti, matka poprosí, aby išiel s ňou spolu s bábätkom a bude sa starať o dieťatko, dokiaľ to bude možné a ak bude potrebné, podá matke dieťatko na dojčenie a bude sa oňho ďalej starať potom. Toto je možné a máme skúsenosti s mamičkami, ktoré takto zvládli rôzne situácie, ktoré by si inak s dieťaťom nevedeli predstaviť, vrátane návštevy koncertu, pracovného pohovoru či vyšetrenia u lekára. Dojčenie im tak starostlivosť o bábätko uľahčilo, pretože tak mali veľmi jednoduchý a praktický spôsob, ako efektívne uspať bábätko aj mimo domu. Tieto mamičky zistili, že v konečnom dôsledku bolo jednoduchšie vziať dieťatko so sebou, pretože to, čo dieťa získava pri zaspávaní dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých výživa či podanie tekutín tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu. Pokúste sa túto situáciu riešiť v podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

kde získate určite mnoho praktických tipov a návodov od iných mamičiek, ktoré podobnú situáciu riešili a podporia vás v tom, aby ste našli riešenie, ktoré bude vyhovovať vášmu bábätku a rešpektovať aj vaše potreby.

Z hľadiska dojčenia je výborné, že nepoužívate fľašku ani cumlíky, obe tieto pomôcky môžu ohrozovať úspešnosť dojčenia, a to aj v prípade, že ide o staršie bábätko.

Okrem toho - to, že bábätko v tomto veku zje minimum z príkrmu, je úplne normálne a v poriadku. Prečítajte si viac o zavádzaní príkrmov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a o tom, ako pokračovať v dojčení po skončení výlučného dojčenia:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zaspavanie bez matky