Dojčenie z jedného prsníka

Katka    27.10.2014, 20:48

Dobrý den, mám 10mesačného syna. Kojili sme sa v poriadku. Avšak za posledné 2týždne som mala 4.krát zápal v ľavom prsníku dnes som dostala antibiotiká. Počula som o možnosti že sa dá kojiť len z jedného prsníka.Syna kojiť chcem no koli bolesti a horúčke som nebola schopná sa postatať o neho. Mala som najskor problém s bradavkou, ten som preliečila a mliečko odsávala akonáhle som malému ponúkla prsník nechce ho. Aj ked mlieko v nom je. Kedže mám len s týmto prsníkom problém, dá sa v nom mlieko zastaviť tak aby som z druhého kojiť mohla. Viac mi aj vyhovuje pravá strana. Dakujem za pomoc.

Milá Katka,

samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka a pre to, aby ste dojčili len z jedného prsníka, stačí skrátka prestať z toho druhého prsníka dojčiť, tvorba mlieka sa v ňom zastaví sama, nie sú potrebné žiadne opatrenia (prečítajte si viac v tejto odpovedi: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1273), ale pokúste sa zamyslieť nad tým, či by sa neoplatilo podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov, pretože aj v tejto situácii je možné pokúsiť sa dojčiť z oboch prsníkov. V tejto situácii by vám mohla pomôcť návšteva poradkyne pri dojčení, aby ste získali konkrétnu predstavu o tom, ako postupovať a na mieru šité odporúčania.

Urobte medzitým tieto kroky:
1) Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a správne prisatie je tiež kľúčové pre to, aby vás nebolela bradavka a následne nedošlo k nedostatočnému vyprázdňovaniu prsníka, pre ktorý sa potom môže zablokovať mliekovod, tak, ako k tomu došlo niekoľkokrát v poslednej dobe. Do budúcna pri prípade zápalu prsníka môže byť pre vás užitočné vedieť informácie, ktoré sme uverejnili v tejto odpovedi z našej poradne: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2749).

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/
2) Podniknite kroky, ktoré môžu pomôcť tomu, aby bolo bábätko ochotné sa k prsníku prisávať:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie z pravého prsníka

3) Podniknite kroky na zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Návrat k tvorbe mlieka, na ktorú bolo bábätko zvyknuté pred tým, než sa z tohto prsníka prestalo dojčiť, je kľúčový pre to, aby bolo ochotné na prsníku ostať, ak by sa k nemu prisalo. Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby ste zvýšili tok mlieka, ak by sa bábätko k tomuto prsníku prisalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pre konkrétnu realizáciu týchto krokov môže byť pre vás dôležité byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne praktické rady, pomoc a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie z jedného prsníka