Klacid

michaela    09.12.2014, 14:58

Dobry den, mam pozitivne vysledky na plucne chlamydie a mikoplazmy. Doktorka mi predpisala Klacid 500 na tri tyzdne. A dodala, ze v kazdom pripade musim prestat dojcit, inak ich nemam brat, ze su to prilis male molekuly. Mohli by ste mi to prosim potvrdit ci sa to naozaj nesmie pri dojceni, pripadne ci taka dlha liecba nemoze babu uskodit. Dieta ma 10 mesiacov. Vopred dakujem.

Milá Michaela,

pokračujte v dojčení aj počas užívania Klacidu. To, aká veľká je daná molekula lieku, nie je jediný parameter, na základe ktorého sa rozhoduje o pokračovaní dojčenia počas užívania liekov. Je dôležité, aby ste pokračovali vo dojčení. Pri tom type ochorenia, ktoré máte, je to dvojnásobne dôležité, pretože dojčenie poskytuje vášmu bábätku protilátky a imunitné látky a faktory, ktoré ho chránia pred ochorením. Ak by ste predstali dojčiť, existuje reálne riziko, že vaše bábätko ochorie a následne dostane rovnaké lieky ako vy. 

Klacid dojčiace matky užívajú bežne (ak ho potrebujú). Bežne sa predpisuje i predčasne narodeným deťom.

V tejto odpovedi z poradne si môžete prečítať, ako matke v podobnej situácii odporučili tie isté antibiotiká a nedojčiť, pričom jej 2-mesačnému synovi dali tie isté lieky v plnej dávke:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1042

Všetko je to otázka pohľadu a porozumeniu toho, aké riziká dieťa a dojčiaca matka podstupuje v prípade nedojčenia a v prípade toho, ak by sa v dojčení pokračovalo. Podrobnejšie vysvetlenie prečo nie je dôvod uvažovať o ukončení dojčenia a to aj v prípade, že pôjde o dlhodobú liečbu nájdete v tejto odpovedi z poradne, hoci sa týka iného lieku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=693

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok