po spustení mliečka prestáva sať

Petra    05.03.2012, 11:32

Dobrý deň prajem, chcela by som Vás poprosiť o radu... môj skoro 5 mesačný synček už dosť dlho (asi mesiac) pomenej papká. Akonáhle sa spustí mliečko (cítim to), prestáva sať a ostáva len "pricucnutý", zatiaľ čo vôbec mliečko, ktoré "konečne" tečie necucká. Opakuje sa to veľa krát počas dňa (v noci nie). Mám pocit, že musí byť hladný a nejde mi do hlavy, prečo sa takto správa... V noci sa zobudí na kojenie cca 2 - 5 krát, ako kedy. Väčšinou sa vždy dobre napapá, ale cez deň je to dosť žalostné. Keď som odvážila plienku, ktorú má na sebe v noci (12h), tak máva okolo 200g čistej váhy moču (už som robila pokusy - a zistila som, že sa to približne rovná 200ml). Vôbec neviem, či je to veľa, alebo málo, pocitovo si myslím, že za noc je vycikaných 200ml OK, ale on má tak isto ťažké plienky aj cez deň... čiže celodenný sumár "ťažkých plienok" je okolo 400g - 500g za 24 hodín. Čiže deň plus noc. Už to takto sledujem cca mesiac, je to stabilne rovnako. Potrebovala by som poradiť, čo (a ako) robiť cez deň, aby sa príjem mliečka zvýšil. Ešte by som rada dodala, že ráno, aj okolo obeda je satie ešte celkom fajn, ale potom sa to rapídne horší. Častokrát sa stáva aj to, že "chňapne" prsník, dva tri krát akoby "zúrilo" potiahol a odtrhne sa, začne plakať. Vychádza mi z toho, že musí byť už hladný/smädný - ale nie a nie sa ukľudniť a sať... chytá ma z toho panika... navyše je teraz (týždeň) prechladnutý, má soplíky a kašel, do toho 38 teploty a s kojením je to teraz (žial) boj. Od narodenia je zatial plne dojčený, párkrát som sa pokúsila ho dokŕmiť MM z flaše, ale fľašu nechcel ani za nič. Bola som aj s lakt. poradkyňou, ktorá zhodnotila, že prisatie (ak je), tak je v poriadku. Poradíte? ďakujem.

Milá Petra,

z toho, čo píšete, sa zdá, že váš synček pravdepodobne ciká dostatočne, hoci vzhľadom na to, že neuvádzate aktuálnu hmotnosť synčeka, je toto len odhad. Ale z vašej otázky skôr vyplýva, že vaša situácia sa ani tak netýka príjmu materského mlieka, priberania alebo toho, či dostatočne ciká. Skôr ide o správanie synčeka na prsníku, ktoré je naznačuje, že je možno potrebné urobiť úpravy v dojčení.

Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať. Paradoxne, vo väčšine prípadov takéto bábätká dobre priberajú. Niekedy sa k tomu pridajú aj ďalšie faktory ako napríklad užívanie antikoncepcie (ktorá znižuje tvorbu mlieka). Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť.
Vaše bábätko sa správa tak, ako je popísané v tomto dokumente o štrajku, preto pri riešení postupuje podľa tohto dokumentu. Prečítajte si aj to, ako podobnú skúsenosť popísala a na základe uvedených rád vyriešila jedna mamička.

V konečnom dôsledku je kľúčom zvýšenie toku mlieka bábätku, aby znovu bolo na prsníku spokojné - pozrite si k tomtuo 7. bod tohto protokolu.

V takejto situácii už bolo mnoho mamičiek, takže detaily toho, ako postupovať nájdete v týchto predchádzajúcich odpovediach:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=154

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=193

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=204

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=234



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > po spustení mliečka prestáva sať