Odstavenie

Emily    22.03.2012, 17:51

Dobry den, viem, ze ma urcite budete odhovarat, ale ja uz naozaj chcem prestat dojcit. Moja dcerka ma 15 mesiacov a od zaciatku sa dojcime ekologicky. Spi s nami, flasu ani cumlik nepozna, je dojcena na poziadanie...Som si vedoma vsetkych plusov dojcenia a vsetkych negativ predcasneho odstavenia, ale moj vnutorny pocit je silnejsi. Dojcenie ma uz nenaplna, ale obtazuje. Nechcem ale dcerku nechat trapit sa. Existuje sposob, ako ju priviest k tomu, aby sa odstavila sama? Budem rada, ak mi poradite. Dakujem

Milá Emily,

máte pravdu, budeme vás odhovárať, pretože okrem množstva iných dôležitých faktorov, ak budete pokračovať v dojčení zažijete spolu s dcérkou v súvislosti s dojčením neuveriteľne krásne okamihy, z ktorých budete mať potešenie, ktoré si možno teraz ešte ani neviete predstaviť. Nehovoriac o tom, že dojčenie vám pomôže prekonať choroby, ktorým sú staršie deti častejšie vystavené ako mladšie, a pomôže vám pri výchove vašej dcérky do budúcnosti. Odstavenie potom bude méta, ktorú dcérka hrdo dosiahne bez toho, aby ste sa o to museli snažiť. Všetky deti prirodzene smerujú k odstaveniu a odstavenie nastane rovnako ako jedného dňa vaša dcérka začala chodiť - smerovanie k samostatnosti a nezávislosti je základnou črtou vývoja detí a dojčenie je najlepším pomocníkom pri získavaní potrebnej istoty a dôvery pre budúcu samostatnosť. Na druhej strane je pochopiteľné, že nakoľko už dojčíte 15 mesiacov, dostali ste sa do fázy, v ktorej sa mamičky typicky v tejto dobe nachádzajú: Už ste urobili veľmi veľa a neviete si predstaviť, ako to celé bude vyzerať ďalej. A odstavenie sa v tejto dobe zdá byť ako jeden z míľnikov, ktorý má matka byť schopná dieťaťu "zabezpečiť" - spolu s tým, aby prestalo nosiť plienky a začalo spávať samo. Tieto tri ciele často predstavujú pre rodičov niečo, čím ostatným dokážu, že svoje dieťa "dobre vychovávajú".

Píšete, že vás dojčenie obťažuje. Niet divu. Ako väčšina činností, ktorú človek robí už dlho, neprináša dojčenie len úžasné chvíle. Omnoho častejšie prináša aj neustále sa opakujúce úkony, ktoré už svoje čaro stratili. Nie vždy prináša len radosť a nadšenie. Niekedy si človek nie je istý, či ešte dojčiť má, a predstavuje si, o čo lepšie by to bolo, ak by nedojčil. A v niektoré dni sa dojčenie spojené s náročnou starostlivosťou o maličké dieťa javí také nepríjemné, že odstavenie vyzerá lákavo. Ale všetky tieto pocity spolu s pravdepodobne mnohými ďalšími, ktoré máte, sú normálne. Sú normálne pre každú činnosť, ktorá sa každodenne opakuje. Avšak detstvo vašej dcérky utečie rýchlejšie, ako si viete predstaviť, a v tejto každodennej rutine sa vyskytnú okamihy, ktoré si budete navždy pamätať. Ak budete v dojčení pokračovať, nakoniec budete rada, že ste to urobili. Dojčenie je v tomto veku dôležité - je dôležité pre zdravie vašej dcérky, je dôležité pre vaše zdravie (áno, naozaj) a je dôležité pre všetky jeho psychické aspekty, ktoré sa v tomto období začínajú vynárať a pomáhajú dieťaťu tak, ako mu nepomôže nič iné. Nehovoriac o tom, že 15-mesačné dieťatko nie je na odstavenie pripravené (hoci neskôr zaručene bude) - a pretože nie je pripravené, neexistujú zázračné návody na to, ako dieťatko priviesť k tomu, aby sa odstavilo samo. Ale existujú vysvetlenia a motivácia na to, aby ste dokázali v dojčení pokračovať, obzvlášť, ak viete, že odstavenie príde samo od seba, vaša dcérka sa raz odstaví sama, a bude to je víťazstvo, ktorým dosiahne míľnik, na ktorý bude hrdá a ku ktorému nebude dotlačená.

Je možné, že sú aspekty toho, ako vaše dojčenie prebieha, ktoré vám vadia. Skúste popremýšľať, ktoré to sú. Ak vám vadí niečo konkrétne a zmena by vám pomohla, aby sa dojčenie stalo prijateľnejším, urobte potrebné zmeny. Ohľadne takýchto zmien si môžete prečítať našu predchádzajúcu odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=244

Máme pre vás dva návrhy:

1) Prečítajte si viac informácií o tom, ako dojčenie ďalej pokračuje, a prečo je dôležité:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=247

http://www.mamatata.sk/node/451159

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=28

2) Nájdite si vo svojom meste poradkyňu, ktorá vedie podpornú skupinu dojčiacich mamičiek, a zúčastnite sa stretnutia. V tejto skupine zažijte niečo, čo vám môže pomôcť vidieť vašu situáciu v inom svetle, a dodá vám to množstvo energie pokračovať v dojčení ďalej. Podporné skupiny dojčiacich mamičiek sú malou ukážkou toho, ako dojčenie prebieha od maličkých bábätiek až po staršie deti, a sú povzbudením pre všetkých, ktorí okolie už tlačí do odstavenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok