bolestivo naliate prsniky

michala    05.04.2012, 22:46

dobry vecer,moje meno je michlazijem v zahranici,kde nemam moznost stretnut sa osobne s laktacnou poradkynou z mamily.mam 3 dnoveho synceka,ktory je dojceny na poziadanie,viacmenej cca kazde 2 hodiny.problem je,ze sa mi extremne bolestivo naliali prsniky a mlieko z nich tecie aj bez toho aby som ich stlacala.takisto pocitujem bolesti bradaviek pri sati ktore sa postupne zmiernuje,ale neustupi uplne.pri prepustani z nemocnice som sa stretla s laktacnou poradkynou,ktora povedala ze maly sa prisava a papa pekne,ze bolest prejde.ja mam pocit,ze sa stupnuje.dakujem vam aj za najmensiu radu,som zufala a bolest z naliatych prsnikov pocitujem az pri klucnej kosti a v podpazusi.skusala som kapustne listy,ale nemam pocit,ze to funguje...dakujem vam za odpoved.

Milá Michala,

ak sú prsníky natoľko bolestivo naliate, ako popisujete, tak niečo nie je úplne v poriadku. Jedna z vecí, ktorú treba pravdepodobne zlepšiť je prisatie bábätka a jeho pitie. Nech je príčina bolesti akákoľvek, zlepšenie polohy a prisatia je vždy základom pre jej odstránenie.

Druhý krok je urobiť dojčenie znesiteľným do doby, kým sa odstráni bolesť, a to takto:
1) Ak je bolesť skutočne neznesiteľná, môžete si v obvyklej dávke dávať Ibuprofen (Ibalgin). Toto neodstraňuje príčinu bolesti, ale pomôže vám, aby ste vydržali dojčiť, kým zaberú ďalšie postupy. A hlavne vám to umožní skúšať správne prisávanie, pretože strach z bolesti niekedy spôsobuje, že sa mamičky boja priloženia ešte pred tým, než k nemu skutočne dôjde.

2) Skúste ešte ďalej skúšať kapustné listy, možno potrebujú viac času. Prečítajte si k tomu tento postup:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

3) Ak ide len o naliate prsníky a bolesť nemá pôvod v ničom inom, tak naliate prsníky prejdú (aj bez toho, aby ste čokoľvek robili) v priebehu 24 - 48 hodín.

Okrem toho urobte nasledovné:

1) Pozrite si tieto fotografie správneho prisatia a pokúste sa ich napodobiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Pozrite si tieto videá dobrého pitia a pokúste sa ich napodobiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

3) Prečítajte si popis toho, ako sa bábätko má prisávať a postupujte podľa neho:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

4) Je možné, že vám pomôže, ak by ste si skúsili mlieko odstriekať, tak aby sa prsia trochu uvoľnili.

Je zjavné, že by ste potrebovali praktickú pomoc. Možno by ste mohli kontaktovať niektorú z našich poradkýň a komunikovať spolu napríklad prostredníctvom skypu. Osobný kontakt to síce nenahradí, ale možno by sa s niektorými vecami dalo pomôcť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > bolestivo naliate prsniky